dddff
FilmekRovatok

A Queen Budapesten, Moszkva tér: klasszikusok a Film Maratonon

A Queen-koncertfilm, a Moszkva tér és a Metropolis mellett történelmi reklámokat is vetítenek az első Budapesti Klasszikus Film Maratonon november 2. és 5. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Budapesti Francia Intézetben és a Corvin Moziban.

A januárban újjászervezett Filmarchívum nemzetközi filmfesztiválján látható lesz Zsombolyai Jánosnak a Queen 1986-os budapesti koncertjéből készült Magyar rapszódia – A Queen Budapesten című filmje, amely azért is emlékezetes, mert a zenekar ekkor lépett fel először a vasfüggöny mögött. A felújított filmet tökéletes kép- és hangminőségben a Budapesti Klasszikus Film Maraton közönsége láthatja először nagyvásznon.

illusztárció

Forrás: AFP/Jean-Claude Coutausse

Szintén digitálisan felújítva élvezhetik a nézők Török Ferenc Moszkva tér című 2001-es kultikus filmjét, amelyhez közönségtalálkozó is kapcsolódik majd.

Török Ferenc rendező az Uránia mozi kávézójában. 2017.04.06

Fotó: Csudai Sándor – Origo

Az érdeklődők egy történelmi blokkot is megtekinthetnek a rendezvény ideje alatt, amely a Filmarchívum többezres reklámfilm-gyűjteményéből válogat – az elmúlt 100 év legjobb filmjeiből, az első Magyarországon készült munkákat és az 1980-as évek kedvenceit is bemutatva.

Az idén 60 éves Filmarchívum egyik legérdekesebb gyűjteményét a Budapestet bemutató városképfilmek fennmaradt darabjai adják. Az ostrom előtt készült alkotások értéke nyilvánvaló, de a más történelmi korszakban készült rövid dokumentumfilm is hordoz olyan értékeket, amelyekeket már csak ezek a régi szalagok őriznek.

A válogatás ezért is nyújt erős hatású áttekintést a magyar főváros hét évtizedéről: az 1910-es évektől a rendszerváltásig. A régi képsorok persze nemcsak várostörténeti szempontból érdekesek, hanem azért is, mert így egyben, teljes hosszban még sosem voltak láthatók .

A Budapesti Klasszikus Film Maraton a 100 éves magyar filmgyár és a szintén 100 éves UFA német filmgyár 1930-as évek eleji közös időszakára plakát- és fotókiállítással, valamint a kétnyelvű filmekről szóló előadással és vetítésekkel emlékezik.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton záró eseményén a Corvin moziban vetítik Fritz Lang Metropolis című filmjének felújított, restaurált változatát. A némafilmek többsége a rendezvényen élőzenés kísérettel lesz látható.

A programban a gyerekekre is gondoltak a szervezők, ezért a Corvinban a Babtér és olyan Dargay-klasszikusok, mint a Szaffi és a Lúdas Matyi várják a őket.Ezen kívül bemutatkozik egy Dargay-kiállítás és Fábri Zoltán A Pál utcai fiúk című filmklasszikusa is.

Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Close