A YooJooz csoport központja.

Atomcsapás: a piros gomb és a protokoll

0 27

Az amerikai elnöknek lényegében teljhatalma van az atomrakéták indítására.

- Reklám -

- Reklám -

Donald Trump újabb dicsekvésének tárgya, az elnöki nukleáris indítógomb nem létezik. Helyette egy utasításokat tartalmazó kézitáska, valamint azonosító kódok segítségével adhat parancsot az atomrakéták kilövésére, és azok tévedés esetén sem hívhatók vissza – olvasható az e heti HVG legfrissebb számában.

Mivel azonban a Fehér Ház urának esetében a parancsot elvileg senki sem kérdőjelezheti meg, a hidegháború kölcsönös elrettentésének korszakát végigélők mégsem nyugodtak, hogy Washingtonban ez a döntés az időnként kiszámíthatatlan Trump kezében van.

A John F. Kennedy elnök által elrendelt protokollnak egyszerre kellett garantálnia, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt megalapozott döntés születik, és hogy az elnök képes az előtt elindítani országa atomrakétáit, hogy az ellenség által küldöttek becsapódnának.

Az amerikai elnöknek lényegében teljhatalma van az atomrakéták indítására, ha az USA-t nukleáris eszközökkel megtámadják, vagy úgy ítéli meg, hogy ilyen támadás küszöbön áll. Erről az információt műholdas és és földi radarjelek alapján a Colorado Springsben található Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) ügyeletes tisztje közli a Fehér Házzal.

További részletek az e heti HVG-ben!

© hvg

Teljes cikk

(A cikk a hvg.hu információit tartalmazza, a
yoojooz.hu nem vállal felelősséget az abban leírtakra vonatkozóan.)

Leave A Reply