... hírek, érdekességek, minden ami kell...

Beterjesztették a Katalónia függetlenségét kinyilvánító javaslatot a katalán parlament elé

0 1

A Katalónia elszakadását támogató pártok beterjesztették a helyi parlament elé péntek délelőtt azt a javaslatot, amely kinyilvánítja a „Katalán Köztársaság” függetlenségét. Eközben Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök arról beszélt a spanyol parlamentben, hogy meg kell menteni az alkotmányellenes károktól Katalóniát és készek alkalmazni az alkotmány 155-ös cikkelyét, írja az MTI.

Rajoy a felsőház ülésének kezdetén szólalt fel, amely a nap folyamán lefolytatja a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseinek vitáját, és szavaz is róluk. A javaslatcsomagban a spanyol kormány többek között ahhoz kéri a szenátus felhatalmazását, hogy feloszlassa a katalán kormányt és előrehozott parlamenti választásokat írjon ki Katalóniában hat hónapon belül.

A miniszterelnök elmondta, hogy az alkotmány 155-ös cikkét – amely alapján felhatalmazást kaphat a spanyol kormány a beavatkozásra Katalóniában – most először készülnek alkalmazni, ami rendkívüli dolog, de a kialakult helyzet is az.

Mindennek vannak következményei. Vannak dolgok, amelyekkel nem lehet játszani

– mondta.

Az előrejelzések szerint a szenátusi vita akár öt-hat órán keresztül is eltarthat, és egészen a végéig van lehetőség módosító javaslatok benyújtására. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) egyébként egymaga rendelkezik az elfogadáshoz szükséges többséggel, de a szocialista párt mellett bírja a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt támogatását is, vagyis a 266 tagú szenátusból összesen 214 szavazat az övék.

Az intézkedések az elfogadást követően akkor lépnek életbe, ha megjelennek a hivatalos állami közlönyben, várhatóan szombaton. Amennyiben a szenátus elfogadja a javaslatokat, a spanyol kormány újból összeül, hogy döntsön a konkrét lépések végrehajtásáról.

A katalánok nem hátrálnak meg

Az elszakadás mellett lévő pártok beterjesztették a katalán parlament elé azt a javaslatot, amely kinyilvánítja a „Katalán Köztársaság” függetlenségét. A La Vanguardia című barcelonai napilap azt írja, hogy nem világos, hogy a barcelonai törvényhozás szavaz-e a beterjesztett javaslatról, és ha igen, mikor.

A javaslatot a kormányzó Junts pel Sí (Együtt az Igenért) pártszövetség és az őt kívülről támogató szélsőbaloldali Népi Egység (CUP) politikusai terjesztették elő, akiknek megvan a szűk többségük, hogy el is fogadják a Katalónia függetlenségét kinyilvánító javaslatot, amelyet a helyi ellenzék egésze ellenez. A katalán nyelvű iratban az szerepel, hogy a törvényhozás kinyilvánítja:

„a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus, szociális jogállam”.

Katalóniában október elsején tartottak függetlenségi népszavazást, melyet a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, és a spanyol kormány a rendőrség bevetésével igyekezett is megakadályozni, több helyen erőszakosan fellépve a szavazókkal szemben.

Carles Puigdemont katalán elnök a népszavazás után kilenc nappal bejelentette, Katalónia a referendum révén elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon. Szakadár katalán képviselők már akkor aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de Puigdemont akkor azonnal felfüggesztette a deklaráció végrehajtását, és párbeszédre szólította fel Madridot. A spanyol kormány szerint viszont a katalán vezetés kilépett az alkotmányosság kereteiből, és addig nincs miről tárgyalnia, míg az ország megbonthatatlan egységét rögzítő alkotmányos rendet helyre nem állítják, azaz, amíg, a katalán vezetés egyértelműen nem tesz le függetlenségi törekvéseiről.

Leave A Reply