YooJooz Csoport
Hitel Pénzügyek

Börtönbe megy a csaló bankvezér, aki tönkretett egy egész országot

hitel Egy 7,2 milliárd eurós csalásban való részvételért 6 éves börtönbüntetést kapott David Drumm, az Anglo-Irish Bank (AIB) egykori vezérigazgatója – írja a Guardian.
2008-ban, a pénzügyi válság idején az AIB vezérigazgatója David Drumm két vezetővel és egy másik bank vezérigazgatójával úgy hamisította meg a bank könyveit, hogy a részvényesek azt higgyék, 7,2 milliárd euróval több betéttel rendelkezik a bank. Ezt úgy oldották meg, hogy az egyik versenytársuktól, az Irish Life&Permanent banktól ideiglenesen 7,2 milliárd eurónyi betétet szereztek.
Az ügyletekben Denis Case, az Irish Life&Permanent bank vezére és az AIB pénzügyi vezetője (Willie McAteer) és treasury vezetője (John Bowe) segített Drummnak, de az "értelmi szerző" David Drumm volt. Drumm tettestársait két évvel ezelőtt ítélték el 2-3,5 éves börtönbüntetésre.
A bank aztán 2009-ben ment csődbe, amikor a betétesek megrohanták a bankot, a bankmentés pedig az adófizetőknek 29 milliárd eurójába került. Az AIB a válság előtt mintapéldája volt a fék nélküli hitelezésnek, amely aztán végül Írországot térdre kényszerítette. A bank főszerepet játszott az ingatlanlufi kialakulásában, rengeteg lakáshitelt helyeztek ki. A börtönbüntetéséről szóló ítélet közel 10 évvel azután született meg, hogy Írország az IMF segítségét kérte.
Teljes cikk

(A cikk a portfolio.hu információit tartalmazza, a
yoojooz.hu nem vállal felelősséget az abban leírtakra vonatkozóan.)

Reklám helye

Related posts

Devizahitelek: megérkezett az Európai Bíróság újabb nagy ítélete

admin

Megjött az MNB bejelentése: így nyúl bele Magyarország a lakáshitelezésbe

admin

Lakásáfa: a Pénzügyminisztériumhoz fordult a Magyar Bankszövetség

admin