A YooJooz csoport központja.

Döntött az MNB: nem aggódnak a hitelezés elszállása miatt

0 27

hitel A Magyar Nemzeti Bank meghatározta az anticiklikus tőkepufferráta 2018. január 1-jétől alkalmazandó mértékét. A ciklikus rendszerkockázatok szintje továbbra is alacsony, ezért a Pénzügyi Stabilitási Tanács – a hitelezés támogatása érdekében – a 0 százalékos ráta fenntartásáról döntött a jegybank közleménye szerint.
Az anticiklikus tőkepuffer célja a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése. Az anticiklikus tőkepuffer mértékét az MNB negyedévente vizsgálja felül.
Az előző negyedévhez képest a hitelpiacon megfigyelhető további élénkülés ellenére a ciklikus rendszerkockázatok szintjében és dinamikájában érdemi változás nem látható. Bár a hitelezési fordulat mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben megvalósult, a nettó hitelkiáramlás összességében nem minősíthető túlzottnak.
Az irányadó hitel/GDP rés tartósan és számottevően negatív értéke, valamint a kiegészítő túlfűtöttségi és sérülékenységi indikátorok aktuális szintje és dinamikája továbbra is a ciklikus rendszerkockázat alacsony szintjére utalnak. Ezek alapján az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta 0 százalékos szinten való fenntartásáról döntött. A rátában a következő 1 éves időhorizonton előreláthatóan nem várható változás, ami támogathatja a hitelintézetek hitelezési aktivitásának fenntartható bővítését.
A hazai pénzügyi rendszer ciklikus kockázatainak alakulására hatással lehetnek azon országok pénzügyi folyamatai is, amelyekben a hazai központú pénzügyi intézményeknek jelentős kitettségeik vannak. Ennek megfelelően a hazai bankrendszer szempontjából jelentős harmadik országok hitelezési folyamatait az MNB nyomon követi és szükség esetén a hazai bankok ottani kitettségeire anticiklikus tőkepufferrátát ír elő. Az MNB Magyarország szempontjából jelentős harmadik országként – éves felülvizsgálata során – idén Montenegrót, Oroszországot, Szerbiát és Ukrajnát azonosította. Az MNB és – Oroszország vonatkozásában – az Európai Rendszerkockázati Testület értékelése alapján a ciklikus rendszerszintű kockázatok szintje jelenleg mindegyik országban alacsony, így az ezen országokban lévő féllel szembeni kitettségekre vonatkozóan anticiklikus tőkepufferráta előírása nem indokolt.

Leave A Reply