dddff
ReceptekTop cikk

Eredeti húsleves

Bizonyára sok családban a hétvége a “jó öreg” húslevesé. Nálunk a családban szint nem múlhat el úgy hét, hogy ne legyen legalább 1x húsleves az asztalnál, finom hazai (vagy vásárolt, kinél hogy) hozzávalókkal.

Beszélhetünk akár a húsleves áldásos hatásairól a szombat esti “mókázások” után, amikor akár vukkolás halvány felcsillanó emlékei derengnek fel bennünk, amit aztán egy baráti beszélgetésen ki is elemzünk.

Szerintem nem sokat kell mondanom a “Mama húslevese a legjobb” kifejezésről sem, hisz annál tényleg nincs jobb…

Nézzük akkor, hogy, hogy is készíthetünk el egy finom kis húslevest magunknak vagy a családnak.

Kezdjük a legegyszerűbbel, a hozzávalókkal.:

1-2 kg hús értelemszerűen, azonban figyeljünk oda, hogy csontos hús legyen!, a hús fajtája pedig tetszés szerint változtatható. Sárgarépa (tetszés szerint mérettől és kedveléstől függően nyugodtan tehetünk bele) kóstoljuk meg mennyire édes, milyen az íze egyáltalán, de kb 25 dkg elég belőle, amihez jön még a kb 10 dkg (3-6 db mérettől függően) petrezselyemgyökér, egy kevés karalábé, ami egy kisfej, vagy annak a fele, legalább 1 fej vöröshagyma, pár cikk fokhagyma, legalább 1 db közepes paradicsom, 1 csomag petrezselyemzöld, só, egész bors

Hozzávalók:

2 kg hús (lehetőleg legalább a fele csontos hús legyen), 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé (vagy 10 dkg karfiol, vagy 10 dkg kelkáposzta), 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika (aki szereti az erőset, annak pici erőspaprika is mehet bele), 1 db paradicsom, 1 csomag petrezselyemzöld, só, egész bors, 20 dkg levestészta.
Tehetünk még a húslevesbe 10-20 dkg gombát és/vagy 10 dkg zöldborsót is. Nagyon jó ízt ad a húslevesnek egy pici belefőzött lestyánlevél.

husleves-11-010-dd.jpg

 

Elkészítés:

A húst megmossuk, összevágjuk, majd hideg vízben feltesszük fõni. Ha már felforrt szedjük le a habját és sózzuk meg ízlés szerint. Tegyük bele a fűszereket (egész bors, fokhagymagerezd, vöröshagyma egészben).

Nagyon lassú tűzön, éppen csak gyöngyözve főzzük.

Amikor a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk a tisztított vegyes zöldségeket, a zöldpaprikát, paradicsomot és a petrezselyemzöldet (esetleg lestyánzöldet). Gyöngyözve főzzük tovább.

Amikor a hús teljesen puhára fõtt, szűrjük le a levest.

A visszamaradt húst kicsontozva, apróbb darabokra vágva levesbetétként visszatehetjük a levesbe, vagy valamilyen mártással külön adhatjuk az asztalra.

A zöldségeket is visszatehetjük a levesbe ízlésesen feldarabolva.

További levesbetétként sós vízben kifőzött levestésztát (cérnametéltet, csigatésztát, apró csillagtésztát) adjunk a húsleveshez.

p1040970-dd.jpg

A húslevesből csinálhatsz májgombóclevest is.A receptjét itt találod: MÁJGOMBÓC LEVES.

Tipp:

Ha nagyon zsíros a húsleves, mert kövér húsból főzted, kétféle egyszerű módon zsírtalaníthatod.

Vagy várd meg, amíg teljesen kihűl, tedd hűtőgépbe, és amikor a zsír összefüggő szilárd réteggé dermed a tetején, egyszerűen vedd le róla.

Vagy még forrón hagyd kicsit állni a levest, hogy a zsír összegyűljön a tetején. Aztán óvatosan érints a tetejéhez konyhai papírtörlőt, ami magába szívja a zsírt. Ezt mindaddig ismételd, amíg el nem fogy a levesről az általad eltávolítani kívánt zsírmennyiség.

p1410055-dd.jpg

Részletek
aaaa

Vélemény, hozzászólás?

Ez is érdekes lehet

Close
Close