dddff
Tech

Ha azt hiszi, hogy a golf dögunalmas sport, vessen egy pillantást erre a videojátékra

Mókás stílus, hatalmas bejárható terület, online bajnokságok tömkelege – csupán néhány jellemző, amik valóban tetszetőssé teszik az Everybody’s Golfot. Kipróbáltunk egy rekord életúttal rendelkező sportjátékot, mely immár tizenkettedik alkalommal próbálja elhitetni velünk, hogy a golfozás minden, csak nem eseménytelen időtöltés.

Őszinték leszünk: a cikk szerzőjének gőze sincs, miben áll a golf lényege, mármint azon az egyszerű tényen túl, hogy egy ütővel labdákat kell eljuttatni egyik lyukból a másikba, miközben az agyunk kőkemény harcot vív a pattanásig feszülő izgalom és a folyamatos koncentráció közti egyensúllyal. De a szerző ezzel nagyjából ki is merítette a sportággal kapcsolatos minden, eddig megszerzett tudását, így aztán végképp nulla előélettel vágtunk neki a japán műhelymunka eredményeként nemrég publikált Everybody’s Golf című játék kipróbálásába. És az eredmény? Rég szórakoztunk ilyen jól virtuális környezetben, még egy olyan fájdalmas, de csak később tudatosult tény ellenére is, hogy talán mégsem a szerkesztőségben él Tiger Woods hazai reinkarnációja.

Tizenkettő lett, maradhat?

A játékipar egyik örökérvényű (és talán leggyakrabban bebizonyosodó) tézise, hogy a sokszor ismeretlennek tűnő, de legalábbis kevésbé hangzatos programok is képesek kellemes meglepetésként remek élményt okozni. Még akkor is, ha világsztárok közreműködése és dollármilliós költségvetés nélkül kell megvalósítani egy-egy koncepciót, legyen szó a világháborús tematikát vagy egy külsőre talán nem túl izgalmas sportágat feldolgozandó projektről, melynek sokak szerint egyik élenjáró darabja a golfozás (is). Ezen üdítő kivételek sorát erősíti a lassan tizenharmadik életévébe lépő Everybody’s Golf is, amely a sorozat eddigi sikereit látva aligha tűnik elhamarkodott kijelentésnek. A minden szempontból új és jobb epizód az 1997-ben útjára indított sikerszéria legfontosabb elemeit viszi tovább, a maga furcsa, már-már túlságosan is komolytalannak tűnő csomagolásban: a játékban elérhető karakterek egytől egyig a japán rajzfilmkultúra legjellemzőbb stílusjegyeit hordozzák magukon.

De a hús-vér játékost helyettesíteni hivatott, mangaszerű avatárok mellett a könnyedre csiszolt közeg is szándékos fejlesztői bravúr eredménye, mely ugyancsak egyetlen dolgot igyekszik megerősíteni: legyen bármilyen prekoncepciónk a golfozással kapcsolatban, ez a sport akkor sem az idősebb (és üzletemberebb) korosztály egyedüli privilégiuma.

Bombasztikus hangulat

Az Everybody’s Golf ugyanis – mint azt neve is sugallja – éppen abban törekszik másféle kikapcsolódást nyújtani, amit pályatársai aligha tartanának elfogadható vezényszónak: miért kellene egy golfjátéknak kizárólag a téma iránt érdeklődőknek szólnia, ha kis túlzással, de némi extra energiát belefektetve egy szélesebb célcsoport is megszólítható?

Ha szó szerint nem is ez vezérelte a japán készítőket a fejlesztői munka során, a végeredmény tekintetében aligha tudunk más útitervet elképzelni. Mi többször úgy és azt éreztük: a játék – a hasonló kategóriájú sportprogramokkal ellentétben – nem tanítani akar, hanem a sikerélmény megtapasztalására helyezi hangsúlyt, a realisztikustól gyakran nagyon eltérő ábrázolásmód révén. Amiből a kicsit bugyuta és néha túlzásokba eső örömködés sem maradt ki. De ezt leszámítva is szerethető és tartalmas produkcióról van szó, hála a program által kínált hatalmas, szabadon bejárható világnak, az RPG vonalat csak tovább erősítő, a naponta frissülő feladatok útján megszerezhető holmik sokaságának, és persze a minőségi módon prezentált környezetnek.

© Sony Interactive Entertainment

Szinte minden él és mozog, a szél lebegtette pálmafák vagy a naplementében megcsillanó víztükör is mind-mind valódi hangulatfokozó, olyan plusz, amelyre a pályán való koncentrálás közben tényleg öröm ránézni.

Az Everybody’s Golf legfőbb ereje természetesen néhány gombnyomással arrébb, a számos kihívást tartogató online részben keresendő, amely tetszetős jutalmakért cserébe próbálja magához édesgetni az internetes versenyekkel (is) szimpatizáló közönséget. A hosszan tartó kikapcsolódás tehát majdhogynem biztosra vehető – csak győzzünk másra is időt szakítani, a játék ugyanis saját tapasztalataink szerint meglehetősen addiktív.

Szuper élmények

Már az első pályára lépést követően megtapasztalhatjuk a precíz golfmechanika és a program által prezentált vizualitás egyedülálló keverékét, melynek lényege – akárcsak a való életben –, hogy a kis fehér labdákat a lehető legprecízebb ütésekkel, minimális hibalehetőségek árán juttassuk el a pályák végén található lyukakba. Nem túlzás: noha az irányítás nem igényel különösebb hozzáértést, a pontos találatok érdekében komoly odafigyelésre van szükség, feladatunkat pedig, ahogy haladunk előre, úgy nehezítik a legkülönfélébb környezeti tényezők.

De nem csak a szelet mint a sportág egyik legsarkalatosabb pontját kell számításba vennünk, hiszen a különféle ütők, labdák is más és más módon „viselkednek”, így az első sikerélményeket követően bizony érezhetően nehezedik a játékmenet. Utóbbi szerintünk kifejezetten jó húzás volt, már csak az unalomig hajtott labdalökdösés elkerülése miatt is, ez pedig újabb és újabb próbálkozásokra ösztökélheti a játékost. A sikert bődületesen sok holmival honorálja a rendszer, az ily módon szerzett kiegészítők pedig amellett, hogy karakterünk külsejét változtatják, az egyes képességekre is hatást gyakorolnak.

© Sony Interactive Entertainment

Az ítélet

Bár alapjáraton a sportjátékok kategóriájába sorolható, az Everybody’s Golf tapasztalataink szerint olyan felhasználókat is képes megszólítani, akik amúgy nem rajonganak a sportszimulációra építkező videojátékokért. Tartalmas, szerethető, és valódi szórakozást biztosító programról van szó, amellyel csapatban vagy barátokkal karöltve értékes, izgalmas perceket szerezhetünk, függetlenül attól, hogy golfoztunk-e már valaha vagy sem.

Sajnos azonban a játék egyedüli negatívumáért is ez tehető felelőssé. A megszerezhető holmik hihetetlen mennyisége és az alapvetően pörgős hangulat ellenére is helyenként túl cuki rétegjátékkal van dolgunk, amely kétesélyes végkifejletet eredményezhet az első betöltés alkalmával: vagy rácuppan az illető és onnantól egy jó darabig nem ereszti majd, vagy rögvest megutálja, amint túlesett élete első ütésén.

Egy ekkora rizikó talán bizonyos esetekben elfogadható lenne, de a 12 ezer forintos árcédula miatt már aligha tekinthetünk el tőle. Főleg, hogy a hasonló tematikájú játékok jónéhány darabját még vásárlás előtt tesztelhetjük a szoftveráruházakban elérhető próbaváltozatok (demók) révén. Az Everybody’s Golf viszont nem kínál ilyet, sokadik verziója ellenére pedig továbbra is csak PlayStation-re érhető el. 10-ből 7 pontra értékeltük, a már említett hátrányok miatt.

A többi játéktesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Close