YooJooz Csoport
Hírek Ingatlan

Hány év kell, hogy megtérüljön egy lakásvásárlás?

   Reklám
gyermektámogatások 
Az elmúlt időszakban, a magas bérleti díjak miatt egyre növekedett a befektetési céllal lakást vásárlók aránya, különösképpen a fővárosban. Nem mindegy azonban, hogy melyik környéken vásárolunk és adunk ki lakást, egy olcsóbb külsőbb részen fekvő ingatlan ugyanis havonta is kevesebb bevételt tud majd produkálni, így akár évekkel is kitolódhat a megtérülési időszak. Kíváncsiak voltunk, hogy Budapest egyes kerületeiben, ahol jócskán vannak új lakóprojektek, egy év alatt a vételi ár hány százaléka kerülhet vissza a tulajdonoshoz, az aktuális új lakásokra vonatkozó bérleti díjak alapján.
Az otthontérkép és az ingatlan.com új lakásokra vonatkozó hirdetéseiből szemezgetve széles skálán mozgó bérleti díjakat találhatunk – akár kerületen belül is – nincs ez másként az új lakóprojekteknél, ahol több száz ezer forintos eltérés is lehet az épülő társasházak négyzetméteráraiban. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa alapján 2018 első három hónapjában a legnagyobb új lakás kínálat a XIII., XI., IX., XIV. és VIII. kerületben volt, így ezekben hasonlítottuk össze a legalacsonyabb és legmagasabb bérleti díjakat és a kínálati árakat.

Mennyibe kerül egy lakás?

2018 első negyedévében az átlagos négyzetméterárak mind az öt vizsgált kerületben hasonlóan, 700 ezer forint körül alakultak, ettől valamelyest a XIV. kerület tért csak el, közel 600 ezer forintos négyzetméterárral. A legalacsonyabb fajlagos ár (ezek jellemzően a 100 négyzetméternél nagyobb lakásoknál fordulnak elő) 370-530 ezer forint között váltakozott az egyes kerületekben, míg a legmagasabb árak akár a másfél millió forintot is túlléphették.

Összehasonlítva az egy négyzetméterre jutó legalacsonyabb és legmagasabb aktuális havi bérleti díjakat és a vételárakat látható, hogy az új lakás megvásárlására fordított összeg 6-8 százalékát kaphatják vissza évente a lakástulajdonosok bérleti díj formájában. Ugyanakkor ez az érték nem a tiszta hozamra vonatkozik, a felújítási költségek, az adózás és a bérleti díjak jövőbeli változása következtében még jelentősen módosulhat.
A XIII. kerületben az új lakások egy négyzetméterre jutó bérleti díja (az éppen aktuális hirdetések alapján) 2,5 – 9 ezer forint között ingadoztak, vagyis például egy 70 négyzetméteres új lakás esetében 175 ezer forintnál nem is található alacsonyabb havi bérleti díj a felkeresett oldalak hirdetései között.

Hány év kell, hogy megtérüljön egy lakásvásárlás?

A szintén bő kínálattal jellemezhető IX. és XI. kerületekben, az új lakásokra vonatkozó minimális fajlagos árak hasonlóan alakultak, viszont a felső határ valamivel alacsonyabb, 8 ezer forint körülire tehető. A VIII. kerületben 2,6 – 7 ezer forint, míg a XIV. kerületben 2,3 – 5 ezer forint volt legalacsonyabb és a legmagasabb egy négyzetméterre jutó, hirdetésekben szereplő havi bérleti díj.

Hány év kell, hogy megtérüljön egy lakásvásárlás?

Sasad Resort Hilltop

Hány év alatt jöhet vissza a lakás ára?

Ha az aktuális hirdetésekben szereplő új lakásra vonatkozó bérleti díjakat és a jelenlegi eladási árakat nézve (nem számolva a jövőben bekövetkezendő bérleti díj változásokkal) kerületenként ugyan eltérő, de átlagosan a 11-16 év alatt gyűlik össze egy új lakás vételára. Ha például valaki a IX. kerületben a legolcsóbb lakások egyikét vásárolja meg 530 ezer forintos négyzetméteráron, illetve a kiadás során is a havi bérleti díj a legalacsonyabbak egyike, a megtérülési időszak 17 évet is közelítheti.

Hány év kell, hogy megtérüljön egy lakásvásárlás?

Allure Residence
Ugyanebben az összehasonlításban a XI. kerület hasonló, 16 éves időszakot mutat, míg a VIII., XIII. és XIV. kerületben vannak olyan új lakások, ahol a fajlagos árak 500 ezer forint alá esnek, így akár 13 év alatt is befolyhat a vásárlásra költött összeg.

Hány év kell, hogy megtérüljön egy lakásvásárlás?

Gömb HázTeljes cikk

(A cikk a portfolio.hu információit tartalmazza, a
yoojooz.hu nem vállal felelősséget az abban leírtakra vonatkozóan.)Hirdesse ingyen ingatlanját az ingatlannegyeden

Reklám helye

Related posts

Mészáros és Bajkai pályázatai miatt büntetheti meg az EU Magyarországot

admin

Már 331 forint közelében járt az euró

admin

Mégsem vezet együttműködéshez az egyterű iroda?

admin