dddff
KülföldTop cikk

Húsz évet kapott az Iszlám Állam kiábrándult volt harcosa

A világ és ami mögötte van.

Húsz év börtönbüntetésre ítélt egy virginiai szövetségi bíróság egy amerikai állampolgárt, aki az Iszlám Államhoz (IÁ) csatlakozott, majd visszatért.

A 27 éves Mohamad Khweisre pénteken szabták ki a büntetést, miután korábban az idén már bűnösnek találták terrorista tevékenységben.

Khweis 2015 decemberében utazott az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai és iraki területekre, ahol még tagsági kártyát is kapott a terrorszervezettől. Az amerikai állampolgár azonban néhány hónap után kiábrándult a dzsihadista csoportból és megszökött.

Az ügyészség 35 év szabadságvesztés kiszabását kérte, míg a védelem 5 év büntetést javasolt. Khweis védőügyvédje azzal érvelt, hogy a szigorú büntetés elrettenthet más amerikai dzsihadistákat attól, hogy kilépjenek az Iszlám Államból.

A New York-i székhelyű Soufan Group biztonsági kockázatelemző agytröszt kedden közzétett jelentésében közölte, hogy harminchárom országból származó, legalább 5600 iszlamista tért már vissza hazájába.

A világ 110 országából több mint 40 ezren jelentkeztek külföldiek az Iszlám Állam soraiba a szélsőségesek kalifátusának 2014 júniusi kikiáltását megelőzően és utána is.

Közülük 5718-an Nyugat-Európából, több mint 8700-an a volt szovjet tagköztársaságokból, illetve 439-en Észak-Amerikából gyűltek a dzsihadisták zászlaja alá – áll az agytröszt jelentésében.

Az Iszlám Állam több ezer fegyverese vesztette életét a szíriai és az iraki harcmezőkön, miközben a terrorszervezet által egykor lerohant területek szinte mindegyikét sikerült mára visszafoglalni.

Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ez is érdekes lehet

Close
Close