dddff
Tech

Itt a magyar fejlesztésű mobiltelefon, 10 ezret már meg is rendeltek belőle

Moduláris elemekből konfigurálható mobiltelefont mutatott be a MOHAnet Mobilsystems Budapesten. A magyar fejlesztésű készülék lakossági és üzleti alkalmazási területen is használható, dedikált internet csatornán, állandó online elérhetőség mellett. A 11 éves múlttal rendelkező vállalat a Moniphone elnevezésű készülékkel letarolná a nemzetközi személyfelügyeleti eszközök piacát.

Új készülékkel lép a piacra a MOHAnet Mobilsystems Zrt. A vállalat közlése szerint a korábbi, szerteágazó, sokkészülékes kínálatot egyesítik most egy moduláris, azaz építőkockákból konfigurálható termékben, amely a korábbi eszközök felhasználási területein kínál továbbra is megoldást.

A Moniphone névre keresztelt készülék kezdetben öt, rövidesen pedig tíz alkalmazási területen lesz használható, üzleti és lakossági szegmensben egyaránt, legyen szó idősek segélyhívó készülékéről vagy fizikai foglalkoztatottak munkaeszköz mobiltelefonjáról. Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems vezérigazgatója szerint az új fejlesztésű telefon alapötletét Dave Hakkens "phonebloks" koncepciója adta. Hakkens az elektromos hulladéktermeléssel szemben lépett fel, és egy olyan készülék elképzelését osztotta meg a világgal, amely felhasználási területek alapján ruházza fel a bővíthető telefont hardverelemekkel.

© MOHAnet Mobilsystems

A MOHAnet Moniphone-ja is ezen a gondolaton alapult. A cég fejlesztői egy olyan személyfelügyeleti telefont terveztek meg, amely a felhasználói igényeknek megfelelően alakítható, és a használat során – megváltozó szükséglet alapján – akár át is konfigurálható. A 160 gramm súlyú, nyomógombos telefon az alapfunkciók (zseblámpa, gyorsulásmérő, karóra funkció) mellett számos kiegészítővel vértezhető fel: Bluetooth, wifi, RFID, NFC, QR- és vonalkódolvasó is beépíthető az ütés- és törésálló műanyag házba, s a technológia fejlődésével ezek az elemek a modularitásnak köszönhetően a későbbiekben cserélhetőek. A vezeték nélküli töltésre is alkalmas telefon 4G hálózatot használ, dedikált internetcsatornán keresztül állandó online jelenlétet biztosít a felhasználónak, az internet-összeköttetés és a háttérben futó távfelügyeleti alkalmazások kikapcsolhatatlanok.

A készülék ezáltal folyamatosan monitorizálható, a rendszer állandó életjelet és eseményjelzést közvetít óránként, vagy akár percenként a felügyeleti szervnek. A fejlesztők azt remélik, a Moniphone ezáltal időt és pénzt takarít meg a vállalatoknak, illetve nagyobb biztonságot nyújt idős családtagoknak. A készülék igény esetén fordított kommunikációra képes, tehát a központ jelzéseit is fogadhatja.

Centiméterre megmondja, hol van a használója

Beépített GPS-ének köszönhetően egy térképes felületen bármikor megtekinthető és ellenőrizhető a használó személy kültéri tartózkodási helye és mozgása. A beltéri ellenőrzés azonban már összetettebb megoldást igényel, erre a MOHAnet átjelző egysége, az iMachine nyújthat segítséget. Ez az eszköz Bluetooth-szal csatlakozik a Moniphone-hoz és háromméteres körzetekre osztva érzékeli a készülék felhasználásának helyszínét. A zóna meghatározásnál költségesebb, azonban pontosabb megoldás, ha az adott helyiségbe háromszögelős technikával Time of Flight érzékelőket szerelnek fel, ezek segítségével ugyanis centiméter pontosan lehet meghatározni a Moniphone, ezáltal használója elhelyezkedését – ez a vállalati felhasználás esetén lehet érdekes.

A Moniphone a legkisebb rezonanciát, így a légzést is érzékeli, ezért ha a munkavégzés során egy adott kolléga letenné az asztalra a mobilt, hogy elkerülje a felügyeletet, a telefon a mozdulatlanságot ájulásnak detektálja, s azonnal vészjelzést ad a diszpécserközpontnak, ami egyébként lehet egy vállalaton belüli telefonos ügyelet, de akár külső távfelügyeleti partner is. A mérnökök gyorsulásmérővel látták el az eszközt, ami így egy esést is azonnal érzékel, egyből értesítve a felügyeleti partnert, igény esetén – idősfelügyelet során – például egy családtagot.

A vezérigazgató a budapesti rendezvény után még azt is megjegyezte, hogy míg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. az elmúlt tíz év során közel huszonötezer átjelzőt és alkalmazásspecifikus telefonkészüléket értékesített viszonteladói partnerein keresztül, addig a Moniphone-ból és a januárban bemutatott iMachine-ből már tízezernél többet adott el az idei évben, így várhatóan a 2016-os négyszázmillió forintos árbevételét is megduplázza 2017-ben a vállalat. A személyfelügyelő mobiltelefonból az év végéig megközelítőleg még ötezer készülék találhat gazdára.

A Moniphone-t hamarosan le is teszteljük, mire és mennyire használható a gyakorlatban. Ha kíváncsi rá, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Close