A YooJooz csoport központja.

Itt van az első kijelző alatti ujjlenyomat-olvasós telefon – a kínai Vivo rakta össze

0 28

A Synaptics nemrégiben bejelentette új, kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó technológiáját, a Vivo pedig már egy ezzel működő okostelefont is bemutatott.

- Reklám -

- Reklám -

Az okostelefonok egyre vékonyabbá válnak, a kijelzőjük is mind nagyobb, és bizony már nincs rajta nagyon hely az ujjlenyomat-olvasónak. Az Apple egész egyszerűen kihagyta az iPhone X-ből, és a Face ID-val helyettesítette, több androidos gyártó pedig a készülék hátoldalán helyezte el az ujjlenyomat-olvasót.

Ezek egyike sem olyan jó megoldás viszont, mint amit a Synaptics mutatott be még a múlt év végén (egyúttal be is jelentette, hogy készen áll a tömeggyártásra): a kijelző alá tett ujjlenyomat-szkennert. Az első cég, amelyik élt ezzel a lehetőséggel a kínai Vivo lett, és el is hozta az idei CES-re okostelefonját, amelynél már a megjelenítőben bújik meg az ujjlenyomat-olvasó. A gyártó a telefon alsó részének „halott közepére” tette, ezt a részt egyébként a legegyszerűbb elérni a hüvelykujjal, ha valaki a kezében tartja a telefont.

© Android Central

Nem az elterjedt kapacitív, hanem optikai érzékelőről van szó, ami – legalábbis egyelőre – csak az OLED-kijelzőkkel kompatibilis. Amikor az érzékelőt bekapcsolják, akkor csak a vele kapcsolatban lévő pixelek világítanak, megvilágítva, majd felismerve az ujjlenyomatot.

A Synaptics megoldása 0,7 másodperces válaszidőt ad a hitelesítéshez, ami azért valamivel rosszabb, mint a legjobb kapacitív érzékelők válaszideje (0,2 másodperc). A Vivo egyelőre csak annyit árult el telefonjáról, hogy 2018 első felében indul majd a tömeggyártása, de egyelőre még márkaneve sincsen. Jó lesz sietni, ha a kínai cég tartani akarja az elsőségét, idén ugyanis egyre több telefonban fog megjelenni a Synaptics technológiája.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Teljes cikk

(A cikk a hvg.hu információit tartalmazza, a
yoojooz.hu nem vállal felelősséget az abban leírtakra vonatkozóan.)

Leave A Reply