dddff
KülföldTop cikk

Kabócák és a tücskök betegíthették meg az amerikai diplomatákat Kubában

Kuba azzal vádolta meg az Egyesült Államokat csütörtökön, hogy akadályozza a havannai amerikai nagykövetség rejtélyesen megbetegedett munkatársai ügyében zajló nyomozást, írja az MTI. Kuba szerint Washington nem engedte, hogy a helyi nyomozók beszéljenek az áldozatokkal, és teljes orvosi kartonjukhoz sem kaptak hozzáférést.

Az amerikai hatóságok Kubát bízták meg a nyomozással, a tények felderítésével, de eközben nem tesznek eleget az érintettségükből fakadó kötelezettségeknek

– mondta Francisco Estrada, a kubai belügyminisztérium bűnügyi nyomozórészlegének vezetője.

Estrada azt követelte Washingtontól, hogy engedélyezze kapcsolattartást az amerikai szakértőkkel, a hozzáférést a tanúvallomásokhoz és az áldozatok kihallgatását. Azt is kifogásolta, hogy nagy késéssel jutottak hozzá információkhoz.

Az Egyesült Államok úgy gondolja, hogy egy akusztikus berendezés segítségével hangtámadás érte a havannai nagykövetségének munkatársait. 2016 vége és 2017 augusztusa között legalább 24-en panaszkodtak fejfájásra és rosszullétre, valamint szenvedtek enyhe agykárosodást vagy akár tartós, súlyos halláskárosodást. Több tisztségviselő fülsértő hangot hallott, mielőtt megbetegedett.

Bár az Egyesült Államok nem vádolta meg nyíltan Kubát a támadás elkövetésével, azt mondta, hogy az ország nem tett eleget kötelezettségeinek, és nem védte meg a területén tartózkodó diplomatákat. Washington válaszul visszahívta kubai diplomáciai személyzetének nagy részét, felfüggesztette havannai konzuli tevékenységét, és kiutasított 15 kubai diplomatát az Egyesült Államokból. A Kuba által indokolatlannak nevezett lépések diplomáciai válsághoz vezettek.

A "Feltételezett hangtámadás" című dokumentumfilm narrátora azt állította, hogy Kuba nem rendelkezik egy ilyen támadás kivitelezéséhez szükséges eszközzel, amelynek behozatalát törvény is tiltja, így az csak illegálisan kerülhetett volna az országba. A helyi hatóságok azonban mindeddig nem tudták megmagyarázni a történteket.

Az amerikai nyomozók három hangfelvételt mutattak a kubai nyomozóknak, amelyeket állítólag az áldozatok készítettek a támadásról. Az elemzést követően kiderült, hogy ezek meglehetősen hasonlítanak a Kuba északi partvidékén élő tücskök és kabócák által kiadott hanghoz. A narrátor szerint észak-amerikai kutatók azt tapasztalták, hogy bizonyos esetekben a kabócák és a tücskök akár 90-95 decibeles zajt is tudnak csapni, amely tartós kitettség esetén halláskárosodáshoz, túlérzékenységhez és feszültséghez vezethet.

Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ez is érdekes lehet

Close
Close