dddff
KülföldTop cikk

Kikiáltotta a függetlenséget a katalán parlament

A világ és ami mögötte van.

A katalán parlament függetlenségi pártjai elfogadták a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot.

A most elfogadott javaslat értelmében a kormány megkezdi a Katalán Köztársaság felállításának folyamatát. A 135 képviselő közül 70 szavazott az elszakadás mellett, 10 ellenezte, ketten üres papírt dobtak az urnába.

Az ellenzéki Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet, utóbbiak előtte padjaikat spanyol és katalán zászlókkal terítették le.

A döntést hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

© MTI / EPA / Marta Perez

Péntek délelőtt a spanyol parlament felsőháza is összeült, hogy megvitassa a spanyol kormánynak a Katalóniában tervezett intézkedéseit. Szavaz is róluk. A javaslatcsomagban a spanyol kormány egyebek mellett ahhoz kéri a szenátus felhatalmazását, hogy feloszlassa a katalán kormányt és előrehozott parlamenti választásokat írjon ki Katalóniában hat hónapon belül.

A katalán parlament még a spanyol döntésének meghozatala előtt voksolt a Katalán Köztársaság létrehozásáról szóló előterjesztésről.

Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ez is érdekes lehet

Close
Close