dddff
ReceptekTop cikk

KRUMPLIS POGÁCSA 2

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg krumplipüré (áttört főtt krumpli), 25 dkg puha vaj, 4 dl tejföl, 1 csomag (5 dkg) élesztő, 1 tojás, 3 kiskanál só (3 nem púpos teáskanálnyi), 80 dkg liszt. A pogácsák tetejére: 1 villával enyhén fölvert tojás, magvak ízlés szerint.

A hajtogatáshoz: 3 dkg olvasztott vaj, 10-15 dkg reszelt sajt.

p14401931-dd.jpg

Elkészítés:

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, összemorzsoljuk a vajjal, mélyedést nyomunk az öklünkkel a közepébe, a mélyedésbe beleütjük a tojást, beleöntjük az élesztő háromnegyedét. A maradék tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, és minél csomómentesebben belekeverjük. (Ha pici csomók maradnak benne, az nem baj. Az élesztős tejfölt is a liszthez öntjük. Az összes hozzávalót összegyúrjuk. Nagyon lágy tésztát kell kapnunk. A kapott tésztát letakarjuk, és fél órát pihentetjük.

Ezután a tésztát alaposan (tényleg jó bőven) belisztezett deszkára borítjuk. Jól meglisztezzük. (A tészta jó ragadós és nagyon puha, ezért kell bőven lisztezni.) Téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük vékonyan olvasztott vajjal, és rászórjuk a reszelt sajt felét. Ezután a tésztát összehajtogatjuk, negyed órát pihentetjük, aztán ismét nyújtjuk, vajjal kenjük, sajttal szórjuk, hajtogatjuk, pihentetjük.

A tésztahajtogatáshoz itt találsz részletes képes segítséget: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.

A kétszer hajtogatott és pihentetett tésztát megint négyzet alakúra nyújtjuk, a tetejét tojással lekenjük, késsel berácsozzuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, magvakkal megszórjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 200-220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A tészta nyújtásánál, hajtogatásánál lehet, hogy úgy fogod érezni, hogy túl kevés benne a liszt, túl puha, túl ragacsos. Jól lisztezd be a deszkát és a tészta tetejét, de a tésztába ne gyúrj több lisztet. Hidd el, érdemes vesződni vele. Az eredmény egy kivételesen finom, könnyű, puha pogácsa.

Részletek
aaaa

Vélemény, hozzászólás?

Ez is érdekes lehet

Close
Close