dddff
KülföldTop cikk

Lázítás miatt emelhetnek vádat a katalán elnök ellen

Spanyolország főügyésze eljárást fog indítani Katalónia vezetői ellen lázításért – ezt nyilatkozta péntek este a spanyol kormány szóvivője, miután a katalán parlament kikiáltotta a tartomány függetlenségét, a spanyol szenátus pedig felfüggesztette a katalán parlamentet, így a spanyol kormány közvetlen irányítása alá vette a szakadár tartományt.

A főügyész állítólag azt még mérlegeli, hogy csak Carles Puigdemont katalán elnök és helyettese, Oriol Junqueras alelnök ellen emeljenek vádat, vagy a katalán parlament függetlenséget megszavazó képviselői ellen is. A főügyész viszont akár már hétfőn vádat emelhet az ügyben, ha pedig elítélik őket,

a katalán vezetőkre akár 30 éves börtönbüntetés is várhat. A spanyol kormány által közreadott képen Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök (k) rendkívüli ülést tart a kabinet tagjaival a madridi kormányfõi rezidencián a Moncloa-palotában 2017. október 27-én miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatotA spanyol kormány által közreadott képen Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök (k) rendkívüli ülést tart a kabinet tagjaival a madridi kormányfõi rezidencián a Moncloa-palotában 2017. október 27-én miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatotFotó: Diego Crespo / MTI / EPA

Nem Carles Puigdemont lenne az első függetlenségpárti katalán vezető, aki ellen lázítás miatt vádat emelnek Madridban: múlt hét hétfőn a Jordi Sánchezt, a Katalán Nemzetgyűlés nevű függetlenségpárti szervezet vezetőjét és Jordi Cuixartot, az Omnium Cultural nevű civil szervezet vezetőjét vették őrizetbe lázítás vádjával, amiért akár 15 év börtönt is kaphatnak.

Akták Függetlenségi népszavazás Katalóniában

A katalán vezetés megküldi az eredményt a parlamentjüknek, nem kizárt, hogy akár napokon belül kikiáltják egyoldalúan a függetlenséget. A spanyol kormány viszont akár fel is függesztheti a katalán parlamentet, a korábbinál is nagyobb válság jöhet.

További 62 cikk az aktában Töltés Akták Függetlenségi népszavazás Katalóniában

Még 58 cikk az aktában Töltés

Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ez is érdekes lehet

Close
Close