dddff
KülföldTop cikk

Megdöbbentő fotók: így lebeg egy szemétsziget a tengeren

A világ és ami mögötte van.

A felvételeket Caroline Power fotós osztotta meg a közösségi médiában, hogy felhívja a figyelmet a problémára.

A Honduras északi partjaihoz közel fekvő Roatán-sziget mellett készült fotókon az látszik, hogyan szennyezi a rengeteg műanyag szemét a tiszta, kék tengert.
Számtalan műanyag evőeszköz, szatyor és palack lebeg a vízben. Caroline Power azt javasolja minden embernek és minden üzletnek, hogy tartsák meg a szemetüket egy hétig, majd válasszák ketté a műanyag, és a lebomló hulladékot. "Undorodni fognak, hogy mennyi egyszer használatos szemetet gyűjtöttek össze" – írja.

© Caroline Power Photography

Évente több mint nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánok vízébe, ami legkevesebb 8 milliárd dollárnyi kárt okoz a tengerek élővilágának, mintegy egymillió tengeri madarat, százezer tengeri emlőst és meghatározatlan számú halat pusztít el. 2050-re az óceánokban található műanyagok tömege nagyobb lehet, mint az összes halé.

© Caroline Power Photography

Jelenleg a műanyagok 95 százalékát egyszer használjuk, ezek harmada pedig az óceánokban végzi. Hiába van sok ötlet és találmány az óceánok tisztítására, ezt a tempót nem lehet követni a jelenlegi módszerekkel.

© Caroline Power Photography
Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ez is érdekes lehet

Close
Close