dddff
KülföldTop cikk

Megfosztották autonómiájától Katalóniát

A spanyol kormány megfosztotta Katalóniát autonómiájától, és hivatalosan átvette az irányítást a tartomány fölött, amelynek élére Soroya Saenz de Santamaria miniszterelnökhelyettest jelölte ki – írja a BBC.

A kemény intézkedéseket azután hozta az ország vezetése, hogy pénteken a katalán parlament megszavazta majd kikiáltotta a Katalán Köztársaságot, éppen csak megelőzve a spanyol szenátus döntését, amellyel feloszlatták a katalán kormányt. A spanyol kormány előrehozott választások kiírását sürgeti december 21-ére, a köztes időszakra jelölték ki vezetőnek Saenez de Santamariát.

A függetlenségpártiak péntek délutántól folyamatosan, éjszakába nyúlóan tüntettek Katalóniában, az utcai megmozdulások várhatóan szombaton is folytatódnak. Madridban is tüntetés készülődik, a fővárosiak "Spanyolország egységéért és az alkotmányért" demonstrálnak délután.

A Katalánok teljesen egyedül maradtak a függetlenség kikiáltása után, nem csak Madrid, de gyakorlatilag a teljes EU annak minden erős nemzetével kommunikálta, hogy nem támogatja a döntést. Szijjártó Péter szombaton közölte, Magyarország is spanyol belügynek tekinti a kérdést, a kormány bízik abban, hogy a helyzet mielőbb rendeződik a spanyol alkotmánynak megfelelően.

Akták Függetlenségi népszavazás Katalóniában

Még 59 cikk az aktában Töltés

Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ez is érdekes lehet

Close
Close