A YooJooz csoport központja.

Megijedt az űrhajós, mert 3 hét alatt 9 centit nőtt – aztán megmérte magát újra

0 19

A japán Norishige Kanai decemberben érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra, ahol mérése szerint három hét alatt 9 centimétert nőtt. Aztán újra megmérte magát, és kiderült, hogy nincs ekkora baj.

Kedden az egész világ felkapta a fejét arra a Twitter-bejegyzése, amit Norishige Kanai japán űrhajós tett a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. Kanai arról írt, komolyan aggódik amiatt, hogy a Szojuzzal vissza tud-e térni a Földre, három hét leforgása alatt ugyanis 9 centimétert nőtt a magassága.

Az ilyen jelenség – mármint a testmagasság növekedése – teljesen normális az űrben, a gravitáció hiánya miatt ugyanis a gerinccsigolyák megnyúlnak. A növekedés mértéke azonban általában 2-5 centiméteres, vagy nagyjából 3 százalékos, így a 9 centiméter kifejezetten soknak számít. Ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozó szakemberek nem tartották elképzelhetetlennek, hiszen minden test különböző, így különböző módon is reagálhatnak a súlytalanságra.

A Szojuzban 190 centiméter feletti testmagasság esetén már problémás elférni. © NASA

Kanai azonban azóta ismét posztolt a Twitterre, amiből kiderült, valójában nem 9, csupán 2 centiméterrel nőtt meg. A Nemzetközi Űrállomás orosz parancsnoka, Anton Shkaplerov szkeptikus volt az eredményt illetően, így Kanai ismét megmérte magát. Ekkor derült ki, hogy csupán 2 centimétert nőtt a magassága az eredetihez képest, így nincs oka aggodalomra – számolt be róla a BBC.

A japán űrhajós jelenleg 182 centiméter magas, ahhoz pedig, hogy a Szojuznál gondja legyen, további 9 centimétert kellene növekednie.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Teljes cikk

(A cikk a hvg.hu információit tartalmazza, a
yoojooz.hu nem vállal felelősséget az abban leírtakra vonatkozóan.)

Leave A Reply