A YooJooz csoport központja.

Mennyivel nő a törlesztőrészletem, ha elszállnak a kamatok?

0 34

hitel 2017-ből átléptünk 2018-ba, ami sok más mellett azt is jelenti, hogy közelebb kerültünk a hazai kamatkörnyezet megemelkedéséhez, akármikor is következik az be. Épp itt az ideje tehát, hogy megnézzük, mennyivel fog megemelkedni a hitelünk törlesztőrészlete, ha magasabb kamatszinten talál minket a következő kamatperiódus.
Javában tart a kegyelmi időszak a magyar hitelezésben: a forintalapú, vagyis árfolyamkockázattól mentes új lakáshitelek átlagkamata soha nem volt még olyan alacsony (a novemberre vonatkozó adatok szerint 4,22%), mint most. A változó kamatozású hitelek átlagkamata 3,2%, a fix kamatozásúaké 5% környékén van. Ha még nincs hitelünk, a Pénzcentrum kalkulátorával érdemes megnézünk, mekkora törlesztőrészletre számíthatunk.

Mennyivel nő a törlesztőrészletem, ha elszállnak a kamatok?

Az alacsony kamatkörnyezetet áldásait már nagyon sokan élvezhetik. Öt éve még 90 ezer forint feletti törlesztőrészletre számíthatott az, aki 20 évre 10 millió forintos lakáshitelt vett fel, ez ma már alig több mint 60 ezer forint. Általánosságban elmondható, hogy most harmadával kisebb várható törlesztőrészlettel lehet lakáshitelt felvenni, mint fél évtizeddel ezelőtt.

Mennyivel nő a törlesztőrészletem, ha elszállnak a kamatok?

A hitelfelvevők egy része azonban elfeledkezik arról, hogy a törlesztőrészlet változásának a lehetősége egyáltalán nem esett ki a rendszerből a devizahitelek eltűnésével. Bár sokan tudatosan vállalják a kockázatot, másokat egyszerűen az alacsony törlesztőrészlet ígérete vonz, ezért választják a rövid kamatperiódusú (3, 6, 12 havonta átárazódó) kölcsönöket. Az MNB friss statisztikái szerint 2017 első 11 hónapjában még mindig 46% volt az új lakáshitelek körében a változó kamatozásúak aránya, és nem történt javulás 2016-hoz képest.

Mennyivel nő a törlesztőrészletem, ha elszállnak a kamatok?

Megnéztük, mennyivel nőhet meg a törlesztőrészlet, ha a referenciakamat megváltozik. A változó kamatozású hitelek esetében ez nem más, mint a megfelelő lejáratú Bubor, a fix kamatozású hitelek esetében pedig jellemzően ennek hosszú változatát, a BIRS-et, illetve az ÁKK-hozamot követi a kamat a fordulónapon (kivéve a futamidő végéig fix kamatozású hiteleket, amelyeket viszont kevesen vesznek még fel). A törlesztőrészlet várható emelkedése a kamatemelés mértékétől és a futamidőtől függ. Minél hosszabb utóbbi, annál érzékenyebb a törlesztőrészlet a kamatemelésre.
Ábránk tanúsága szerint ha egy most átlagosnak mondható, 5%-os kamatozású lakáshitel törlesztőrészlete 6%-ra, vagyis mindössze 1 százalékponttal emelkedne, akkor futamidőtől függően 5-10%-kal nőne meg a törlesztőrészletünk a fordulónap után. 10%-ra, vagyis 5 százalékponttal növekvő kamatszint mellett pedig már 25-55%-os lenne a törlesztőrészlet emelkedése, ami már a devizahitelek drámájához fogható helyzetet okozna Magyarországon.
Ezért előnyös a fix kamatozású lakáshitel, különösen annak az MNB által minősített fogyasztóbarát változata, igaz, teljes védelmet csak a kamatperiódusok közben élvezünk. A fordulónapon azonban váratlan törlesztőrészlet-emelkedéssel is szembesülhetünk, ha éppen rosszkor ér minket a kamatkörnyezet hirtelen megemelkedése.

Mennyivel nő a törlesztőrészletem, ha elszállnak a kamatok?

A lakossági hitelek esetében az új kamatot mindig a hitel fordulónapját megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábhoz kell igazítani. Emellett azt is megszabja a jogszabály, hogy a kamatfelárakat leggyakrabban 3 évente változtathatják meg a bankok ("kamatfelár-periódus"). Hogy pontosan milyen szabály szerint (nagyon szűkek ennek lehetőségei), azt az MNB-vel egyeztetett, az MNB honlapján is közzétett kamatfelár-változtatási mutatók szabályozzák. A hosszú kamatperiódusú ("fix kamatozású") hitelek esetében a kamatváltoztatási mutatók szolgálnak ugyanerre, ide a legalább 3 évre rögzített kamatozású hitelek tartoznak.
Ha még nincs hitelünk, a Pénzcentrum kalkulátorával érdemes megnézünk, mekkora törlesztőrészletre számíthatunk.
Teljes cikk

(A cikk a portfolio.hu információit tartalmazza, a
yoojooz.hu nem vállal felelősséget az abban leírtakra vonatkozóan.)

Leave A Reply