A YooJooz csoport központja.

Nagy a forgalom a bankokban: hasítanak a személyi kölcsönök

0 35

A jegybank hivatalos adatai szerint idén az újonnan folyósított személyi hitelek összege 47 százalékkal 228 milliárd forintra emelkedett a magyarországi piacon. A személyi hitelek iránti keresletet fokozza az, hogy sok háztartás a korábbi magasabb kamattal felvett hitelének kiváltása érdekében igényel új személyi hitelt.

Korántsem a karácsony a legpörgősebb időszak, ha személyi kölcsönökről van szó. Az elmúlt években látható trend szerint az év utolsó hónapjai gyengébbek, mint a nyári hónapok. Ugyanakkor a K&H bank szakértői arra számítanak, hogy az idén november-decemberben a teljes piacon összesen 45-50 milliárd forint személyi hitelt folyósítanak majd a bankok.

Az elmúlt tíz évben egyébként tavaly emelkedett először 200 milliárd forint fölé a forintalapú személyi hitelek piaca, míg 2012-ben például alig több mint 80 milliárd forint értékben helyeztek ki személyi kölcsönöket a magyar piacon.

A személyi hitelek iránti keresletet fokozza az, hogy sok háztartás a korábbi magasabb kamattal felvett hitelének kiváltása érdekében igényel új személyi hitelt. Egyre több háztartás pótolja a korábban elhalasztott nagy értékű beruházásait, legyen szó például lakásfelújításról, autóvásárlásról vagy háztartási gépek beszerzéséről. A háztartások jövedelme a nettó reálbérek emelkedése miatt növekedett, így bátrabban vágnak bele a hitelfelvételbe, valamint az alacsonyabb kamatok is hozzájárulnak a személyi kölcsönök növekvő népszerűségéhez
– mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési vezetője.

Az idén az igényelt személyi hitelek átlagos összege egyébként 1,1 millió forint volt a K&H-nál, ami kis emelkedést jelent az egy évvel korábbi 1 millió forintos átlagértékhez képest, az átlagos futamidő pedig 4 év.

Ha szeretné tudni, hogy Ön mennyit tud spórolni, vagy milyen hitelt tud felvenni, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Részletek

Leave A Reply