YooJooz Csoport
Hitel Pénzügyek

Nem nyugszik az MNB: az ügyészségre viszik Gyurcsányék cégének ügyét

hitel Az ügyészségen tesz panaszt az MNB, miután a rendőrség elutasította az Altus Portfólióval szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt tett feljelentését. A lépés a jegybank szakmai kötelessége, mivel a nyomozó hatóság elutasító érvei szakmailag nem megalapozottak – közölte Barnóczki Péter, az MNB igazgatója.
Az MNB 2018 augusztusában 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-re engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt. A jegybank megállapította, hogy a társaság két év alatt, mintegy 400 millió forintnyi pénzkölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, cégeknek.
E tevékenység csak az MNB engedélyével végezhető, de ilyen az Altusnak nem volt – emlékeztetett az MNB igazgatója.
Barnóczki Péter elmondta, a jegybank ezzel egy időben büntető feljelentést is tett a társaság ellen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ugyanakkor a napokban "bűncselekmény gyanújának hiányában" elutasította, hogy nyomozást kezdjen az ügyben. Az MNB igazgatója szerint azonban a BRFK elutasító döntése nem alapos.
A rendőrség egyik érve szerint például a hitelt nyújtó cég által kikötött, és az adós által elfogadott kamat nem tekinthető ellenértéknek, ilyennek csak a regisztrációs díj vagy a kezelési költség minősülne. Ez teljesen ellentétes a közgazdaság alapelveivel, a jogszabályokkal és a hazai bírói gyakorlattal is – hangsúlyozta Barnóczki Péter.
Az Altus által végzett jogosulatlan tevékenység nagyságrendjének érzékeltetésére kifejtette, számos, MNB engedéllyel rendelkező, üzletszerű kölcsönnyújtást végző pénzügyi vállalkozás nem éri el az Altus tevékenységének volumenét.
Mindezek miatt az MNB a nyomozást felügyelő IX. kerületi ügyészségen panaszt tett a feljelentés elutasítása miatt. "Ez szakmai kötelességünk, hiszen a jogosulatlan pénzügyi tevékenység ellen nem csak felügyeleti, de büntetőjogi eszközökkel is fel kell lépni" – fogalmazott az MNB igazgatója.
Előzmények:
2018.08.13 16:56 Lecsapott az MNB Gyurcsányék cégére
Teljes cikk

(A cikk a portfolio.hu információit tartalmazza, a
yoojooz.hu nem vállal felelősséget az abban leírtakra vonatkozóan.)

Reklám helye

Related posts

Még drágább lakások, még olcsóbb hitelek jöhetnek

admin

Sorsdöntő szavazás készülődik: megfosztanák csodafegyverüktől a bankokat

admin

Megvédi az MNB a magyar családokat, és ez még nem minden

admin