dddff
KülföldTop cikk

Nincs ország, amelyik támogatná a katalán függetlenséget

A világ és ami mögötte van.

A szakadár tartományok már másképp látják a barcelonai lépést.

Gyakorlatilag minden nemzetközi szervezet és kormány kiállt a madridi vezetés mellett azt követően, hogy a barcelonai parlament péntek délután egyoldalúan kikiáltotta a Katalán Köztársaságot. A szavazás után nem sokkal a spanyol szenátus pedig a tartomány autonómiájának felfüggesztését kimondó 155. cikket biztosította támogatásáról.

Az Európai Unió részéről Donald Tusk, a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a Twitteren közölte: nem változik semmi az EU számára a katalán függetlenségről szóló döntés után. Tudni kell, hogy az EU tagállamok szövetsége, így vezető szervezetei – beleértve a tagállami tanácsot is – korábban sem kínált semmilyen formában támogatást a szeparatista törekvéseknek, még akkor sem, mikor a függetlenségi népszavazás idején a spanyol rendőrök erőszakosan léptek fel a voksolókkal szemben.

For EU nothing changes. Spain remains our only interlocutor. I hope the Spanish government favours force of argument, not argument of force.

— Donald Tusk (@eucopresident) October 27, 2017

Tusk úgy fogalmazott bejegyzésében, reméli, a spanyol kormány az érvek erejét részesíti előnyben az erőfitogtatásnál.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker sem lelkesedik a tartomány önállóságáért. A politikus, aki Emmanuel Macron francia államfővel Francia-Guyanán tartózkodik, azt nyilatkozta, nincs szükség újabb szakadásra, nem lenne jó, ha az EU 95 tagból állna. Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani pedig azt közölte: a történtek nem csak a spanyol alkotmányt sértik, de a jogállamiság elveit is.

António Guterres ENSZ-főtitkár nevében szóvivője azt közölte: a spanyol alkotmányt tiszteletben tartva kell megoldást találni a válságra. Egy névtelenséget kérő NATO-tisztségviselő Spanyolország belügyének nevezte a katalóniai helyzetet, és szintén arról beszélt, hogy azt alkotmányos kereteken belül kell megoldani. „Spanyolország elkötelezett szövetséges, nagyban hozzájárul a közös biztonságunkhoz" – tette hozzá.

Hasonló nyilatkozatot tett az Egyesült Államok is. A washingtoni külügyminisztérium közleményében a NATO-kapcsolatokon túl arról ír, hogy „Katalónia Spanyolország része, az Egyesült Államok pedig támogatja a spanyol kormány alkotmányos erőfeszítéseit, hogy Spanyolországot egységes és erős országgá tegye”.

Európa országai sem álltak a katalánok mellé. Emmanuel Macron támogatásáról biztosította Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, a berlini kormány szóvivője aggodalmának adott hangot, és a válság békés, alkotmányos megoldásának fontosságáról beszélt, akárcsak a brit, az olasz, a belga, az ukrán vagy a brit kormány. A Downing Streettel szembemenve ugyanakkor üdvözölte a függetlenségi deklarációt az északír függetlenségi mozgalom legnagyobb pártja, a Sinn Féin elnöke. Gerry Adams történelmi lépésnek nevezte a „demokratikusan megválasztott katalán parlament” lépését.

Az alkotmányos keretek között ugyan, de szintén a függetlenségre törekvő skót vezetés is támogatásáról biztosította a katalánokat. A kormány közleményben hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja a katalán vezetés álláspontját, hogy el kíván szakadni Spanyolországtól. "Megértjük és tiszteletben tartjuk a katalán kormány álláspontját" – szögezte le Fiona Hyslop külügyminiszter. "Míg Spanyolországnak jogában áll ellenezni a függetlenséget, addig a katalán népnek is meg kell adni a lehetőséget, hogy határozhasson saját jövőjéről" – tette hozzá. Hyslop kiemelte, hogy Katalónia csak azt követően kiáltotta ki függetlenségét, hogy többször is visszautasították törekvéseit a párbeszédre. Szerinte az Európai Uniónak politikai és erkölcsi kötelessége támogatni a helyzet békés és demokratikus feloldását célzó tárgyalásokat Madrid és Barcelona között.

Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ez is érdekes lehet

Close
Close