dddff
Tech

Szaúdi állampolgárságot kapott egy robot

Szaúdi állampolgárságot kapott egy robot

Állampolgárságot kapott Szaud-Arábiában Sophia, a robotnő, akit ezen a héten mutattak be a rijádi Future Investment Initiative gazdasági csúcson, írja az ABC News. A robot szerdán állt színpadra és ekkor jelentette be Andrew Ross Sorkin, az esemény házigazdája, hogy az ország állampolgárságot adományozott neki, elsőként az ország (és a világ) történelmében.

Arcával többféle érzelmet is kifejezni képes humanoid robot megköszönte a megtisztelő, történelmi jelentőségű címet – mint mosolyogva mondta, büszke arra, hogy ő lehet az első robot, aki állampolgárságot kapott.

A Hanson Robotics cég által gyártott robotot Twitteren üdvözölte a kulturális és informatikai minisztérium:

"It is historical to be the first robot in the world to be recognized with citizenship." Please welcome the newest Saudi: Sophia. #FII2017 pic.twitter.com/bsv5LmKwlf

— CIC Saudi Arabia (@CICSaudi) October 25, 2017

Ezután azonban egyre több kritikus hang jelent meg, rengeteg twitterező szembesítette a lépést azzal, hogy az országban nem éppen rózsás a nők jogi helyzete, egy sor hátrányos megkülönböztetéssel kell megküzdeniük a férfiakkal szemben.

SophiaSophiaFotó: Fabrice Coffrini / AFP

Egyes kommentárok szerint az új szaúdi állampolgárnak jobb sora lesz a nőket (és a külföldi vendégmunkásokat) elnyomó szaúdi jogrendszerben, mint hús-vér társainak. Volt aki szerint most, hogy szaúdi állampolgárságot kapott, Sophia jobban teszi, ha kendővel takarja el arcát. (A robotnő eleve alig viselt öltözetet a bemutatón.) Rákérdeztek arra is, hogy van-e férfi kísérője, ami a szaúdi nők számára kötelező, ha nyilvánosság előtt mutatkoznak.

#صوفيا_تطالب_باسقاط_الولايه
Sofi Since You Became Saudi Now You Are Not Allowed To Walk in Public Without Your Hijab And of course Abaya too pic.twitter.com/HJIXfxDODe

— M420 (@moonshiner99) October 25, 2017

A történtekkel kapcsolatban érdemes feleleveníteni, hogy Szaúd-Arábiában a múlt hónapban lazítottak a nőkre vonatkozó szigorú jogszabályokon: mostantól vezethetnek autót.

Nyitókép: Fabrice Coffrini/AFP

Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Close