dddff
BiztosításPénzügyek

Tusk szerint még visszafordítható a Brexit

   Reklám
gyermektámogatások 
Donald Tusk, az Európai Unió elnöke szerint egyáltalán nem biztos még az Egyesült Királyság kiválása. Nem csak az egy helyben toporgó tárgyalások, hanem a brit kormányon belüli folyamatos pártszakadások is erre utalnak.

16 hónap telt el a Brexit szavazás sokkja óta, de lényegében továbbra sem lehet semmi biztosat tudni arról, milyen feltételek mentén történhetne meg a kiválás. Tusk szerint egyértelműen az Egyesült Királyság térfelén pattog a labda, az Unió világosan vázolta a számára elfogadható forgatókönyveket, melyek között még akár a 2019 márciusában esedékes kiválástól való elállás is megtalálható. "Gyakorlatilag teljesen Londonon áll, hogy mi lesz ennek a vége – jó megoldás, rossz megoldás vagy a Brexittől való elállás." – mondta az elnök kedden az Európai Parlamenthez intézett beszédében.

Jelenleg az Unióban szinte teljes konszenzus uralkodik arról, hogy a Brexit kolosszális hiba az Egyesült Királyság részéről, ami elképesztő problémákat generál az EU többi országára, és amit jó eséllyel a britek maguk is visszacsinálnának, ha meglenne az ehhez szükséges politikai bátorság. Ezt azonban továbbra sem vállalta fel érdemi politikai erő a szigetországban annak ellenére, hogy már az éppen kormányzó Konzervatív párton belül sem uralkodik egységesen a kilépéspárti nézet, sőt egyre inkább kisebbségbe kerülnek az EU-ellenes hangok.

Tény azonban, hogy roppant lassan haladnak a tárgyalások, de az illetékesek szerint ez legkevésbé sem Brüsszel együttműködési készségének tudható be, annál is inkább, mivel az Uniónak is alapvető érdeke, hogy az esetleges kilépés érdemi kompromisszummal záruljon. Ameddig azonban az egyes részleteket érintően sincs megállapodás, az mostani tagság előnyeit részben kiváltó államközi szerződések tárgyalása sem kezdődhet el, egyre katasztrofálisabb jövőképet festve az Egyesült Királyság elé.

Eredeti cikk

Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ez is érdekes lehet

Close
Close