A YooJooz csoport központja.

Újratárgyalják az önjelölt muzulmán vallásrendőrség ügyét Németországban

0 21

A vádlottak narancssárga, Shariah Police feliratú láthatósági mellényben "járőröztek", felszólították az embereket, hogy ne igyanak alkoholt, valamint szórakozóhelyek bejáratánál megpróbáltak a vendégeket a belépésről lebeszélni.

Újratárgyalást rendelt el csütörtökön a német szövetségi legfelsőbb bíróság a Wuppertalban 2014-ben feltűnt önjelölt muzulmán "vallásrendőrség" ügyében.

A testület szerint a wuppertali tartományi bíróság helytelenül döntött arról, hogy "szuggesztív-militáns, kívülállók számára megfélemlítő hatású" egyenruhának minősül-e a Shariah Police feliratú, narancssárga láthatósági mellény, amelyet a per hét vádlottja viselt 2014. szeptember 3-án este az ország nyugati részén fekvő város központjában.

Ezért a tartományi bíróság egy másik tanácsának újra kell tárgyalnia az ügyet – döntött a legfőbb bíróság, amely helyt adott az ügyészség felülvizsgálati kérelmének.

A wuppertali tartományi bíróság 2016 novemberében hozott ítélete szerint nem tűnik egyenruhának a láthatósági mellény, ezért alaptalan az egyenruhával való visszaélés vádja.

Az ügyészség arra hivatkozott: a ruhadarab viselői azt juttatták kifejezésre a mellényen feltüntetett saría (iszlám jogrendszer) szóval, hogy kiállnak a muzulmán vallási előírásokért, a rendőrség szóval pedig jelezték, hogy érvényesíteni is kívánják meggyőződésüket. Továbbá a formaruha alkalmas volt arra, hogy a csoport félelmet keltsen megjelenésével, az ilyen riadalmat keltő, közösségellenes erődemonstráció pedig kimeríti az egyenruhával való visszaélés fogalmát.

Az önjelölt erkölcsrendészek a világi államot elutasító, és a saría alapján működő állam kiépítésére törekvő szalafista irányzat hívei. Mellényükben wuppertali játéktermekben, török üzletekben, szoláriumokban jelentek meg 2014. szeptember 3-án. Felszólították a tulajdonosokat és vendégeket, hogy ne fogyasszanak alkoholt és tartózkodjanak a szerencsejátékoktól.

A belvárosi utcákon szórólapokat osztogattak, amelyeken a Shariah-Controlled Zone felirat állt, és egyebek mellett az, hogy tilos a zenehallgatás, a koncertlátogatás, a drogozás és a prostitúció. Megjelentek szórakozóhelyeknél is, megpróbálták lebeszélni az oda igyekvőket, hogy belépjenek, és zaklatták azokat, akik nem akartak szóba állni velük. Az eset országszerte felháborodást váltott ki.

Teljes cikk

(A cikk a hvg.hu információit tartalmazza, a
yoojooz.hu nem vállal felelősséget az abban leírtakra vonatkozóan.)

Leave A Reply