dddff
KülföldTop cikk

Vádat emeltek az amerikai elnökválasztás orosz befolyásolása miatt

Pénteken egy szövetségi bíróság első alkalommal emelt vádat egy olyan ügyben, amelyben felmerül a 2016-os amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásának gyanúja, értesült a Reuters. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi a pontos vád, mint ahogy azt sem, hogy ki a vádlott. A CNN úgy tudja: hétfőn kerül sor az első letartóztatásra. A vádemelési javaslatot az orosz befolyást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller nyújtotta be.

Az amerikai titkosszolgálatok januárban egy 15 oldalas tanulmányban jelentették be, hogy Oroszország beavatkozhatott az amerikai elnökválasztásba. Az emailek meghekkelésével, a közösségi médiában terjesztett propagandával az lehetett a cél, hogy ne Hilalry Clinton demokrata jelölt nyerjen.

Később kiderült az is, hogy az orosz katonai titkosszolgálat (GRU) meghekkelt legalább egy olyan céget, amely a tavalyi elnökválasztás lebonyolításában használt szoftvereket gyártotta. A cél ezzel az lehetett, hogy megingassák a választások tisztaságába vetett közbizalmat.

Robert Mueller volt FBI-igazgatót májusban nevezték ki "a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló orosz kormányzati erőfeszítések és más kapcsolódó ügyek" vizsgálatára.

Mueller vizsgálata elsősorban a Trump-kampány és orosz tisztségviselők esetleges összejátszására összpontosít, de vizsgálja Donald Trump volt kampánymenedzsere, Paul Manafort és volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn külföldi megbízásra végzett lobbitevékenységeit is. Mueller júniusban Donald Trump amerikai elnök ellen is vizsgálatot indított az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanújával.

Akták Kiberbiztonság

Még 277 cikk az aktában Töltés

Részletek
aaaa

További hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ez is érdekes lehet

Close
Close