... hírek, érdekességek, minden ami kell...

Valami nincs rendben az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány választási adatgyűjtése körül

0 1

Friss hírek, információk és sok minden más, ez a YooJooz

A két szervezet az NVI által megadott nyomtatványtól különböző formanyomtatványon gyűjti a magyarországi országgyűlési választásokon regisztrálni kívánó személyek adatait, majd ezeket az adatokat kézzel vezetik be az NVI rendszerébe.

„A regisztrációs kérelmet maga a választópolgár nyújthatja be, nevében más nem járhat el” – áll abban a válaszban, melyet a Nemzeti Választási Iroda küldött az Átlátszó Erdélynek, melynek cikke azt írja, az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány, meglehetősen sajátos módon, „egységes” formanyomtatványra gyűjti a Minority SafePack polgári kezdeményezést támogató aláírásokat, valamint a magyarországi választásokon való regisztrációhoz szükséges adatokat.

A cikkből az is kiderül, a Nemzeti Választási Iroda szerint "különösen aggályos lehet, ha a választópolgár által a regisztrációhoz megadott, és az ellenőrzése alól kikerült személyes adatait a segítő (különösen, ha az politikai szervezet) tárolja", mert az választási visszaélésekre adhat lehetőséget.

A választási eljárásról szóló törvény szerint magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár levélben, elektronikus azonosítását követően elektronikusan, elektronikus azonosítás nélkül elektronikusan nyújthatja be központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmét a Nemzeti Választási Irodához.

A regisztrációhoz szükséges papír alapú nyomtatvány kitöltéséhez, illetve a Nemzeti Választási Iroda honlapján elérhető elektronikus űrlap kitöltéséhez, a választópolgár igénybe veheti általa választott segítő közreműködését, amennyiben választópolgár kifejezetten megbízza a kérelem benyújtásában való közreműködésre a segítőjét, idézi a cikk az NVI válaszát.

A Pálffy Ilona NVI-elnök által aláírt tisztázó levél egy sor kérdést vet fel az Eurotrans Alapítvány valamint az RMDSZ regisztrációra irányuló tevékenységével, írja az Átlátszó Erdély.

Teljes cikk
INGATLANNEGYED.HU hirdess ingyen, egyszerűen.

Leave A Reply