Tech

A NASA űrszondája az eddigi legközelebb került a Naphoz

Hihetetlen, de az eddigi legközelebb került a NASA a Naphoz, vagyis pontosabban az amerikai űrkutatási hivatal Parker Solar Probe nevű űrszondája.
2018.október 29.-én a Parker megdöntötte a Helios-2 amerikai-német űrszonda eddigi rekordját, melyet 1978-ban állított fel. Itt azonban még nincs vége, hisz rövidesen még közelebb fog kerülni, ugyanis a Nap felszínétől 24 kilométerre fog elhaladni, amivel jócskán lekörözi az eddig 43 millió kilométeres rekordot.
Mindezt azért tudják megtenni, mert olyan vastag hőpajzssal borították be, hogy kibírja e hatalams hőt és a sugárzásokat.

A Parkert, melyet a NASA augusztus elején bocsátott fel a Nap légkörének tanulmányozására, 24-szer fogja megközelíteni a Napot a következő hét évben, amikor a Nap felszínétől mért legkisebb távolsága 6 millió kilométer lesz.
A Parker hétfő éjszaka egy másik rekordot is beállított, amely szintén a Helios-2 űrszondához fűződik, sebessége elérte az óránkénti 247 ezer kilométert.
A NASA kutatói szerint a 2025-ig tervezett misszió révén információkat szereznek a Nap működéséről. Az összegyűjtött adatok pontosíthatják a jövőbeli időjárás-előrejelzéseket. Az egyik cél a napszél gyorsulása titkának megfejtése, a másik pedig a napkorona irdatlan magas hőmérséklete okának feltárása.
Érdekesség, hogy a szonda több olyan érdeklődő nevét is elviszi a Naphoz, akik kérték ezt a NASA weboldalán.

Forrás: NASA

Related posts

Megérkezett a feltekerhető TV az LG-től

YooJooz

Okosságokkal frissült a Facebook Messenger

YooJooz

Magyar kutatók találtak ki valamit, amivel könnyebben felismerhető lehet a demencia

YooJooz

Leave a Comment