Gazdaság Külföld

Betiltja az EU az eldobható műanyag edényeket és szívószálakat

Betiltja az EU az eldobható műanyag edényeket és szívószálakat

Az EU vezetői és a tagállamok tárgyalói megállapodtak annak a szabályozásnak a részleteiben, melynek értelmében betiltják az eldobható műanyag szívószálakat, tálcákat, edényeket és egyéb tárgyakat. A módosítás két év múlva lép hatályba.

Az Európai Unió Tanácsának soros osztrák elnöksége bejelentette, hogy az Európai Parlament és az EU-tagállamok tárgyalói konszenzusra jutottak műanyagon eszközökön alapuló fogyasztói kultúránk megrendszabályozásában: betiltják az eldobható műanyag eszközöket, köztük a szívószálakat, a tálcákat, edényeket, értesült a Der Spiegel német hetilap honlapja.

Az EU új plasztikpolitikája minden uniós állampolgár életére kézzelfogható hatással lesz. Az EU vezetésének célja a tengerek óvása, hiszen a tengerekben hömpölygő szeméthordalék több mint 80 százaléka műanyag. Az EU másik célja a műanyaggyártás és -szemetelés karbonvonzatának csökkenése. Az új szabály 3,4 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának veheti elejét. 2030-ra 22 milliárd euró értékű környezeti kárt lehet így elkerülni.

Kép: Pixabay

A bejelentés előzménye, hogy az Európai Bizottság májusban javasolta az eldobható edények, szívószálak és pamut törlőkendők betiltását, hogy jelentősen csökkenjen az uniós tagországokban termelt és hulladékként elhajított élelmiszer-csomagolások mennyisége. Az EP és az EU tagországok kissé módosították a terveket, de az első változások két év múlva lépnek életbe.

Az EB adatai szerint az unióban évente mintegy 26 millió tonna műanyaghulladék képződik, ennek kevesebb, mint 30 százalékát gyűjtik be szelektíven és hasznosítják újra.

Rengeteg műanyagot eszünk, sosem gondolnád mikből Szinte mindenben ott vannak már kidobott műanyagszemetünk apróra töredezett darabjai, nemcsak a tengeri állatfajokban. A szárazföldön tenyészett állatok is habzsolják a mikroszkopikus méretű műanyagot a természetből, így az bekerül a táplálékláncba, vagyis a testünkbe. Halak, kagylók, tengeri só, csirkezúza, méz, sör, de még a por is tartalmazza!

Forrás: piacesprofit.hu

 

Related posts

Óriási bírságot szabott ki a Google-re az Európai Bizottság

YooJooz

Sertéstartás hígtrágyából virágföld. Megoldva…

YooJooz

A térség legnagyobb regionális reptere lesz a debreceni

YooJooz

Leave a Comment