HírekIngatlan

Foglaló kontra Előleg. Melyiket válasszam?

Alábbi cikkünkben a foglaló és az előleg témakörét fogjuk körül járni. Melyik mit jelnet, mik az előnyei és hátrányai, hogy a számunkra legmegfelelőbb döntést tudjuk meghozni ingatlan vásárlása esetén.

Mielőbb belemennénk abba, hogy melyik mit is jelent, tisztázzuk, hogy ingatlanügyletek esetében a megállapodást a felek előleg, vagy foglaló átadásával szokták biztosítani addig az időpontig, amíg az adásvételi szerződés elkészül, és aláírásra kerül. Ezt mindig az adásvételi szerződés megkötése előtt, vagy legkésőbb azzal egyidejűleg kell átadni. Később történő pénzösszeg átadás már kizárólag vételárrészletnek minősül, előleg, illetve foglaló nem lehet.

 

Előleg..: Az előleg szerződésben nem kötelezően rögzítendő, az ingatlan törlesztőrészletét csökkentő összeg. Értékére nem vonatkozik szabály, a lakás vételárának tetszőleges arányú törtrésze lehet. Amennyiben a vásárló hoppon marad, az eladónak az előlegként kapott összeget kell visszafizetnie.

 

Foglaló..: A foglaló szerződésben kötelezően rögzítendő, az ingatlan törlesztőrészletét csökkentő összeg. Értéke javasoltan a lakás vételárának 5-20%-a. Amennyiben a vásárló hibájából nem valósul meg az adásvétel, az összeg az eladót illeti; ha az eladó miatt nem jön létre az adásvétel, a foglaló kétszerese illeti meg a vevőt; mindkét fél vétkessége esetén pedig az előlegnél leírt módszert szükséges alkalmazni.

Tehát lényegében láthatjuk, hogy az előleg és foglaló közti különbség csak akkor van, ha probléma van az adás-vétellel kapcsolatba. Az így bukható összeg akár több millió forint is lehet, így nagyon nem mindegy, hogy mit választunk.

Természetesen mást választ egy eladó szívesebben és mást egy vásárló. Nézzük is meg, hogy mikor mit érdemes választani..:

  • eladóként akkor érdemes előleget kérni, ha például úgy látjuk, hogy akár jobb áron rövid időn belül is el tudjuk adni az adott ingatlant, vagy kétséges, hogy eladjuk az ingatlant
  • vásárlóként akkor jobb előleget adni foglaló helyett, ha valamilyen kétségünk merül fel az adott vásárlással szemben, illetve ha valamilyen egyéb információra van szükségünk az ingatlannal kapcsolatban. Érdemes előleget adni foglaló helyett akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy akár jobb ingatlant is tudunk rövid időn belül venni, illetve ha nem biztos hogy az adott hitelt megkapjuk.
  • eladóként és vásárlóként is akkor érdemes csak foglalót kérni, ha mindenki biztos abban, hogy az adás-vétel meg fog történni, hisz a foglalónál már komoly összegeket is bukhatunk, ha nem megfelelő döntést hoztunk.

Fontos, hogy a megkötött szerződés a jogszabályoknak megfelelő legyen, így jól kivehetőnek kell lennie a szerződésből, hogy foglaló, vagy előleg jogcímén adtuk át az adott összeget. Ha a szerződésből nem derül ki, akkor automatikusan előleggént fog megjelenni jogilag.

Figyeljünk oda, hisz sok pénz forog kockán!

Ha eladó – kiadó ingatlant hirdetnél vagy keresel..:


Add el ingatlanod az ingatlannegyed.hu-n

Related posts

A babaváró támogatás részletei

YooJooz

Erős a bérlők érdeklődése: 80 százalékkal nagyobb a kereslet ezekre az ingatlanokra

YooJooz

Energetikai tanúsítványról tudnivalók

YooJooz

Leave a Comment