BelföldGazdaságHR negyed

KSH jelentés: nőtt a foglalkoztatottak száma

A KSH folyamatosan kiadja a közleményeit a foglalkoztatottak számával kapcsolatban. Természetesen ezeket a közleményeket mindenki belátása szerint megítélheti. Úgy gondolom mindenkinek meg van a maga véleménye, most ebbe nem is mennénk bele, csupán a statisztikákat közölnénk, egy kis saját szösszenetekkel.

A KSH statisztikát átböngészve arra a következtetésre juthatunk, hogy itthon szinte mindenki aki él és mozog, az dolgozik. Úgy gondolom ez nem teljesen van így. Rengeteg olyan fals adat kerül bele a statisztikákba, amikről sokan nem is tudnak, vagy inkább nem foglalkoznak vele. Többek között, hogy iszonyatosan sok az egyéni vállalkozó az országban, ezek közül rengetegen vannak fiatalok, akik nem hogy nem profitálnak a dologból (ahogy az állam sem ezáltal), de még óriási veszteségeket halmoznak fel maguknak, vagy családjuknak. Ezekkel és az ezekhez tartozó réteggel, ami valljuk be több 1000, akár több 10.000 ember a foglalkoztatási ráta nem mutatna olyan fényesen.

A 20-64 éves korcsoportban, amelyre az Európa 2020 stratégiában az Európai Unió 75 százalékos foglalkoztatási célértéket tűzött ki, a magyarországi foglalkoztatási ráta egy év alatt 0,8 százalékponttal, 74,6 százalékra emelkedett. A férfiaknál 82,5, a nőknél 67,0 százalékos volt a ráta ebben a korosztályban. Ha azonban a Magyar valóságot nézzük ez a 74,6 % inkább a 70-hez közelít, mint a 75-höz.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 97 ezerrel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 54 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké pedig 6 ezerrel csökkent.

A 15-64 éves népességben a munkaerőpiacon jelenlévő úgynevezett gazdaságilag aktívak létszáma a tavalyi harmadik negyedévhez képest 13 ezerrel nőtt, az inaktívak száma 53 ezerrel csökkent, amiben a korosztály lélekszámának 40 ezres csökkenése is megjelent. A gazdasági aktivitási ráta az egy évvel korábbihoz mérve 0,7 százalékponttal 72,3 százalékosra emelkedett, a férfiak körében 79,3, a nőknél 65,4 százalékos volt, 0,6, illetve 0,7 százalékponttal nőtt. Az inaktív népesség létszáma a 15-64 éves korosztályon belül a 27,7 százalékos részaránynak megfelelően 1 millió 762 ezer volt.

Forrás: KSH, MTI

 

Related posts

Őszi adócsomag tervezet – áfa, szja, TB és vámszabály változások

YooJooz

Megállapodást kötött a Budapest Bank és a NAK

YooJooz

A fiatalok közel fele influencer szeretne lenni…

YooJooz

Leave a Comment