Tech

Megcsinálták az eszközt, amelyikkel sokkal jobb élete lehet a vakoknak: látást kaphatnak vele – videó

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) új módon kamatoztatta a kiterjesztett valóság előnyeit: látást adtak vele a vakoknak. Illetve valami olyasmit.

A mai okoseszközök többsége is rendelkezik olyan funkciókkal, amelyek könnyebbé teszik a látássérültek életét. Teljes értékű fejlesztésekről azonban így sem beszélhetünk, hiszen a vakok még nem fognak látni velük. A Caltech újdonsága bizonyos szempontból viszont erre is képes.

Egy különleges, sisakszerű eszközről van szó, amely a kiterjesztett valóságot és a gépi látás (computer vision algorithms) technológiáját kombinálva tapogatja le a viselője előtti tárgyakat, falakat, majd azokat hangokká alakítja. Az ember így pontosan tudni fogja, mi van épp előtte, és azt is, milyen távolságra.

A hasonló fejlesztésekkel ellentétben a Caltech újdonságához nem kell gombokat nyomogatni (kábalek sem lógnak ki belőle), és más eszköz csatlakoztatására sincs szükség. Csupán járkálni kell benne, mintha egy kalapot viselne az ember, minden más teljesen automatikusan történik.

Markus Meister professzor szerint fejlesztésük nagy előnye, hogy bármilyen környezetben, így a szabadban is hatékonyan alkalmazható. Ugyan még tökélesítésre szorul, de ha elkészült, a tudósok szerint minden látássérült biztonságosabb és jobb életminőséghez juthat általa.

Forrás: hvg.hu

(A cikk a hvg.hu információit tartalmazza, a yoojooz.hu nem vállal felelősséget az abban leírtakra vonatkozóan.)

Related posts

A NASA űrszondája az eddigi legközelebb került a Naphoz

YooJooz

Jöhetnek a valóban csupa kijelzős csúcsmobilok

YooJooz

A 65 év felettieknek 100 perc ingyen beszélgetés a vodafonetól

YooJooz

Leave a Comment