Agrár Gazdaság

Rekord! Brutális méretű szarvasgombát találtak Magyarországon

Egy több mint egy kilogrammos isztriai szarvasgombát találtak Baranya megye egyik erdejében. Az eddigi rekordot egy majdnem fele ekkora, 2016-ban megtalált 600 grammos példány tartotta, így a most megtalált óriás a Magyarországon valaha előkerült legnagyobb példánynak számít.

Egy 1040 grammos, azaz több mint egy kilogrammos isztriai szarvasgombát (Tuber magnatum) talált egy gombász Baranya megye egyik erdejében, amely így a Magyarországon valaha előkerült legnagyobb példány lett – írja közleményében az Agrárminisztérium. Az eddigi rekordot ugyanis egy 2016-ban megtalált 600 grammos óriás tartotta, amit a mostanihoz hasonlóan Baranya megyében találtak. Az abszolút magyar szarvasgombarekordot ugyanakkor egy 2014-ben talált, 1280 grammos nyári szarvasgomba tartja.

A világ legdrágább gombafajának számító isztriai szarvasgomba számára az idei év nemcsak rekord méreteket, hanem a bőséges olaszországi termésnek köszönhetően rekord alacsony árakat is eredményezett. A hosszú és meleg nyár a jelek szerint kedvezően hatott a mediterrán térségben elterjedtebb isztriai szarvasgomba számára Magyarországon is, melynek első példányait 1998-ban találták meg az országban és azóta is ritkaságnak számít.

Forrás: agrarszektor.hu

Related posts

Őszi adócsomag tervezet – áfa, szja, TB és vámszabály változások

admin

Élelmiszer-informatikai szak? Ilyen is lesz!

admin

358 900 forint volt augusztusban a bruttó átlagkereset

admin

Leave a Comment