HR negyed

Romániai minimálbér kontra Magyar

Már most szólok, hogy a helyzet nem túl rózsás ránk nézve sajnos, de ezen még lehet változtatni kedves képviselők.

A Román minimálbér 9,4 %-os emelésen esik át ami azt jelenti, hogy 1900 lejről 2080-ra nő a bruttó minimálbér Romániában. Ez forintra átszámolva (jelenlegi árfolyamon persze) 144 643 forint.

Ebből az következtethető le, hogy Romániában több lesz a minimálbér mint hazánkban. Ez igen meglepő, főleg annak tudatában, hogy nem is olyan régen még jóval le voltak maradva tőlünk.

Ha kicsit mélyebben megnézzük a dolgokat, akkor az adók levonását követően kicsit kevesebb marad egy Román állampolgár zsebében mint egy Magyar állampolgáréban, hisz durván 87.000 forintnak megfelelő összeg marad a zsebükben, míg nekünk jelenleg 91.770 forint.

Más, magasabb adóterhek vonatkoznak rájuk. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a vásárló értékben az ő fizetésük többet ér hazájukban, mint a miénk a mi hazánkban. A helyzet tehát nem a legrózsásabb, de mint a cikk elején mondtam, még bőven lehet ezen változtatni 🙂

Vannak már erre találgatások, melyek szerint a Magyar minimálbér 150.000 forintra, a garantált bérminimum pedig 202.000 forintra emelkedne. Ezt előre láthatólag novemberben fogjuk megtudni. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, és ezeknek gazdasági hatását.

Azért az elég kellemetlen lenne, ha a magyarok nem csak nyugatra mennének dolgozni, hanem már keletre is.

 

Munkát váltanál, állást keresel? 

Related posts

Munkáltatói fizetési felszólítás tudnivalói

YooJooz

Jön a 400 órás túlóra keret

YooJooz

Mennyire legyen hosszú az Önéletrajzom?

YooJooz

Leave a Comment