AutóKözlekedés

Újabb Model S és X jön

Még friss a hír, miszerint a Tesla bejelentette, hogy a mostanában kicsit hanyagolt Model S és X típusok is kapnak egy komolyabb frissítést, ami esetünkben új hajtásláncot, felfüggesztést és további finomításokat jelent.

a jelenleg használt AC indukciós motorok helyett állandó mágnes alapú motort kaphatnak az S-ek és az X-ek. Ezáltal pedig a hajtáslánc hatékonysága és 93%-ról akár 97%-ra ugorhat, így akár jelentősen megnőhet a megtehető kilométerek száma.” A Tesla maga is megerősítette, hogy a hajtáslánc új elemeinek segítségével akár 10%-al is kitolható a hatótáv:
“Valós 10%-os javulás várható a hatótávban, ami köszönhető az energiaáramlás hatékonyságában bekövetkezett növekedésnek. A Model S és X típusok esetében további növekedés lesz a teljesítményben és a nyomatékban is, javítva a 0-100 km/h-ra gyorsulást.”

Számítások szerint az újításoknak köszönhetően a Long Range Model S 370 mérföld (595 km), míg a Model X 325 mérföld (523 km) hatótávot mondhat magáénak. Értesülések szerint a 100 kWh-s akkupakk mérete nem változik, a plusz kilométerek a hatékonyság növelésének köszönhetők.
Úgy tűnik, hogy a konfigurátorban már sokszor ki és betett “Standard Range” opció is megjelenik újra a Model S és X esetében. Mivel itt várhatóan 75-85 kWh között lesz az akkupakk kapacitása, így a hatótáv és a kezdőár is kisebb lesz:
– Model S Standard Range: 78.000 dollár – 285 mérföld (456 km)
– Model X Standard Range: 83.000 dollár – 250 mérföld (402 km)

Az említett két modell esetében a V2 és V3 Supercharger fejlesztések sem maradhattak el:
“Párhuzamosan a hajtáslánc fejlesztéseivel a Model S és Model X típusok mostantól 200 kW-os teljesítménnyel tölthetőek V3 Supercharger esetében, míg V2 töltés választásakor ez a szám 145 kW. Ezen fejlesztések következtében akár 50%-al is gyorsabban tölthetik fel ezen autóikat tulajdonosaik.”

Várt újdonságok ezek, hiszen a jóval olcsóbb Model 3 már alapból tudja a februárban beharangozott V3 Supercharger tulajdonságokat, többek között a 250 kW-os villámtöltést.

Új felfüggesztések is érkeznek, melyek a továbbiakban szoftveres fejlesztéseket is kaphatnak, OTA-n keresztül:
“Frissítettük a Model S és Model X légrugós felfüggesztését, ideértve az adaptív felfüggesztést is, ezáltal biztosítva a még kényelmesebb utazást biztosítva az autópályán, vagy az Autopilot használata közben.”

 

Forrás: tesla, e-cars

Related posts

Jön az új Mercedes-Benz GLS

YooJooz

Péntektől olcsóbb lesz tankolni

YooJooz

Meglepő tények az elektromos autókról

YooJooz

Leave a Comment