Termékvisszahívás

Energy Group Vironal cseppek, 30 ml

Letöltés
Energy Group Vironal cseppek, 30 ml
Pirrolizidin alkaloid szennyezettség
A német hatóság riasztott, hogy magas pirrolizidin alkaloid tartalmat mértek Csehországból származó étrend-kiegészítő cseppekben. A termékből hazánkba is érkezett a gyártó cég leányvállalatához. A Nébih a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.

A termék adatai:

  • Neve: Vironal
  • Márka: Energy Group
  • Kiszerelés: 30 ml
  • Minőségmegőrzési idő: 18/09/2021

A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben a fenti azonosítókkal ellátott termékből vásároltak, azt ne fogyasszák el.

 

A pirrolizidin alkaloidokról

Világszerte számos növény termel úgynevezett pirrolizidin alkaloidokat, a növényevőktől való védelme miatt. Előfordulásuk a különböző növényekben jelentősen eltérő lehet, függ a növényfajoktól és növényi részektől, de befolyásolhatják más faktorok pl. a klíma és a talajadottságok is. Pirrolizidin alkaloidokat különösen teákban, gyógyteákban és mézben mutattak ki. Ezen anyagok pl. a gyomokból, vadon élő növényekből származhatnak, melyek a felhasználni kívánt növények betakarításakor szennyezőanyagként keveredhetnek a hasznos növény közé. Az élelmiszerekben és takarmányokban a pirrolizidin alkaloidok nem kívánatosak, hosszú távú fogyasztásuk májkárosodáshoz vezethet. Állatkísérletek során néhány pirrolizidin alkaloid genotoxikus (a génállományt károsító hatású) rákkeltőnek bizonyult.

 

Forrás: nébih

Related posts

Manner puszedli 180 g, szilvás

YooJooz

Culina Leveles tészta, gyorsfagyasztott, 500g (Lidl)

YooJooz

dmBio csirkehúskészítmény 4 hónapos kortól, 125 g

YooJooz

Leave a Comment