HR negyed

Nézzünk néhány állásinterjú kérdést és lehetséges választ

allasinterjú

Ha már eljutottunk az állásinterjúra onnan már könnyű dolgunk van. Gondolhatnánk, azonban itt kezdődik az igazi megmérettetés. Sajnos ki kell jelenteni, hogy jelen helyzetben igen is megmérettetésről van szó, hisz rengeteg a “konkurensünk”, vagyis rengeteg az olyan, aki munkát, vagy új munkát keres.

Ha felkészülünk az esetleges kérdésekre adandó válaszokkal már esélyesebben pályázhatjuk meg a kiszemelt pozíciót. Nézzünk is meg néhángy kérdés-válasz lehetőséget, azt azonban szeretném leszögezni, hogy minden egyes interjú az iparágra jellemző kérdéseket fogja inkább tartalmazni, így mindenre jelen cikk nem fog tudni kitérni.

Általánosságban azonban ezekre a kérdésekre lehet számítani állásinterjú során:

  • Meséljen kicsit magáról.
  • Hol dolgozott eddig és mi a legnagyobb eredmény amit elért?
  • Mit tud rólunk?
  • Miért szeretne nálunk dolgozni?
  • Miért szeretne munkát váltani?
  • Van valamilyen kérdése? (itt mindig tegyünk fel valamilyen kérdést, mert az azt jelenti, hogy gondolkodun és szeretnénk tényleg megismerni Őket, a lehetőséget)

Természetesen a legtöbb interjún a kellemetlen kérdések is előjönnek, úgy mint.:

  • Mi az Ön legjobb és vagy legrosszabb tulajdonságai?
  • Mi az ami tetszik a pozícióban és mi az ami nem?
  • Ön mit gondol, hogy néz ki egy munkanap?
  • Jól kijött a munkatársakkal? Ki volt az akivel legkevésbé és miért?

Nos ezekre a kérdésekre a legjobban úgy tudunk válaszolni, hogy felkészülünk. De miből és hogy? Egyszerűen áttanulmányozzuk a kiírt pályázatot tüzetesen, és azok alapján emeljük ki pl. erősségünket és őszintén mondjuk el gyengeségünket is persze azért ne azt, hogy marha nehezen tudok felkelni és délig használhatatlan vagyok 🙂

A további lehetőség, hogy a cégnek utána nézünk a neten. Sok cégnek van weboldala, facebook oldala és ezeket átnézzük kicsit. Pl. ki a főnök, mit tudhatunk róla, milyen a kommunikációjuk a weboldalon facebook oldalon, de akár tök jó hogy lehet látunk is egy-két képet egy adott napról így akár az öltözékünket is igazíthatjuk a már ott dolgozókéhoz (persze nem pl. autószerelő ruhára gondolok itt) 😀

A legfontosabb, hogy a feltett kérdésekre a lehető legrövidebb időn belül válaszoljunk és konkrétan a kérdésre, ne járjuk azt körül, válaszadásunkkor a testbeszédünkre is figyeljük oda hisz az többet mondhat minden szónál, persze kezdeményezhetünk diskurzust és NE FÉLJÜNK KÉRDEZNI!

Related posts

Romániai minimálbér kontra Magyar

YooJooz

Mennyit lehet keresni az IT-szektorban?

YooJooz

Ki jogosult a garantált bérminimumra?

YooJooz

Leave a Comment