HírekIngatlan

Ez a finnek legújabb ikonikus épülete

Helsinki, a finn főváros egy újabb jelentős kulturális intézménnyel gazdagodott, amely ráadásul egy meglehetősen feltűnő új közterületet is létrehozott. De kezdjük az elejéről! Az Amos Anderson Művészeti Múzeum Finnország legnagyobb magángyűjteménye, amely egy 1913-ban épített házban jött létre.

Az ingatlanban működött Anderson lapkiadója, de a tulajdonos is itt rendezte be a rezidenciáját. Anderson 1961-ben bekövetkezett halála után múzeumot alakítottak ki a falak között. 2013-ban aztán a múzeum egy 50 millió eurós projektet jelentett be, amelynek során egy hatalmas földalatti galériát terveztek, illetve a földfelszín fölött található Lasipalatsi épületet, amelyet Üvegpalota néven emlegetnek, is megújították volna.

A terveket 2018-ra valósították meg, ennek során a tér alatt 13 ezer köbméternyi földet ástak ki, hogy egy 2200 négyzetméteres új galériát hozzanak létre, amelynek tetejét a téren járkálók által is jól látható kupolák és tetőablakok fedik. Ez a szerkezeti megoldás szimbolizálja a múzeum célját is, hogy lenyűgöző és ambiciózus műveket frissen és lendületesen mutasson be, így a múltban, a jelenben és a jövőben egyedülálló élmények és meglepő találkozások mind a téren, mind a földalatti szinteken megjelenhetnek.

A projekt másik elemeként a szomszédos Lasipalatsi is megújult, amely eredetileg egy funkcionalista irodaházként készült el 1937-ben, és a finn modernista építészet egyik kiemelkedő darabja. Itt most többek között egy mozit is nyitottak, illetve az új tér topográfiája is lenyűgöző.

Fotó: Aija Lehtonen / shutterstock.com

Forrás: realista.hu

Related posts

Kiknek segít a falusi csok?

YooJooz

Februári ingatlan adás-vételi statisztika

YooJooz

Parkolóhely spórolás kínai módra

YooJooz

Leave a Comment