AgrárÉlelmiszerHírekVásárlás

Még ne temessük a boltokat, nő a forgalom

Sokan az internetes vásárlásban látják a jövőt és ezzel egyúttal temetik a hagyományos boltokat. Ezen emberek nagyrésze inkább a fiatalabb korosztályból kerül ki. Jó magam is több esetben hasznosabbnak tartok egy online vásárlást (persze nem minden esetben), mint egy hagyományos boltot.

Miért is szeretik az emberek az Online vásárlást? Elsősorban azért, mert “olcsóbb” (ezzel azért vitába tudnék szállni), de sok esetben előkerül a sorban állás probléma kikerülése, illetve, hogy olyan jó, hogy nem kell azonnal fizetni és ha nem tetszik még vissza is küldhetem.

A hagyományos boltok ezekkel szemben több előnyt is mutatnak, persze most nem fogjuk gorcső alá venni az előnyöket és hátrányokat, de talán pár előnyt kiemelnék, amik miatt még mindig sokan a hagyományos boltokban hisznek..:

  • meg tudom fogni érezni, tapintani látni stb… az adott terméket
  • a környéken nincs online lehetőség vásárlásra adott termékből
  • elöregedő társadalomban élünk, ahol a megszokott az, ha bemegyünk a csirkefarhátért a megszokott henteshez 😀

Talán a fenti előnyöknek is köszönhető, hogy a tavalyi évben a kiskereskedelmi (hagyományos boltok) forgalma közel 6 %-al nőtt, ami jelentős növekedés. Most pedig nézzük azokta a bizonyos számokat..:D

2017-ben 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékot mért a KSH.
A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek eladásai 9,1 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben, ezen belül decemberben 8,0 százalékkal éppúgy, mint októberben és alig különböző mértékben a novemberi 8,2 százaléktól. A tavalyi negyedik negyedév havi adatait meghatározta a magas bázis: 2017 három utolsó hónapjában kétszámjegyű növekedés volt a nem élelmiszer jellegű cikkeket árusító boltok forgalmában. A kiigazítatlan adatok szerint a múlt év egészében 9,0 százalékos volt a nem élelmiszer termékek értékesítésének növekedési üteme a decemberi 7,2 százalékos eredményt beleszámítva.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számolt forgalma naptári kiigazítással decemberben nem változott az egy évvel korábbihoz képest, a múlt év egészét tekintve 3,4 százalékkal nőtt a 2017-es 3,2 százalék után. A nyers adat nyolc hónapja a legalacsonyabb, 0,3 százalékos decemberi emelkedést jelez az egész éves 3,3 százalékon belül.
Az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene decemberben, az egész tavalyi évben 6,4 százalékos volt a növekedés. A nyers adatok alig különböző 4,7, illetve 6,2 százalékos növekedést mutatnak.
A tavaly decemberi és egész éves kiskereskedelmi forgalom részletes adatait február 21-én közli második becslése alapján a KSH.

 

Te hol vásárolsz szívesebben?

[totalpoll id=”254615″]

 

 

Forrás: elelmiszer.hu

Related posts

Penny Market 2019. 12.27-12.31

YooJooz

Idén 10 milliárd forint felett köthetnek támogatott agrárbiztosítást a gazdák

YooJooz

Biotermelés, tejágazat, élelmiszeripar: új támogatások

YooJooz

Leave a Comment