HitelPénzügyek

Mi várható a hitel moratórium lejárta után?

Hitel Moratórium

Először is nézzük meg mi is ez a “Hitel moratórium”. Nos röviden és tömören arról van szó, hogy idén, tehát 2020. december 31.-ig nem szükséges fizetni a havi törlesztőrészletünket. Ez nagy segítség sokak számára, s óriási pénzösszeg marad ezzel a családok zsebében idén.

A nem fizetés automatikus mindenkinek, azonban nem kötelező kérni! Azt azonban mindenki figyelmébe szeretném ajánlani, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem kell majd visszafizetni a felvett hitelt (a kamatokkal együtt)!

Véleményem szerint az alábbi eshetőségre lehet felkészülni, s szerintem a kormány is ezt fogja szorgalmazni.:

  • a hitelek havi törlesztőrészlete (tehát amit fizetünk jelenleg havonta) nem fog emelkedni
  • a futamidő viszont emelkedni fog

Ehhez persze a Bankok és a kormány közötti megállapodásokra lesz szükség, szóval várjuk ki a végét.

Javaslat: aki tudja fizetni jelenleg a havi törlesztőt gond nélkül, illetve akinek már csak rövid idő van hátra, az mindenképp jobban járhat, ha idén is minden hónapban folyamatosan fizeti a díjat.

Miért? Csupán azért, mert bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is. A Bankok nem jótékony szervezetek, így biztosak lehetünk benne, hogy a kint lévő összeget be fogják halytani vagy így, vagy úgy, de ezzel még nincs is baj, a baj ott kezdődne, hogy ha a törlesztőrészletek drasztikusan megemelkednének a moratórium végén még a fix havi törlesztőrészlettel rendelkező ügyfeleknél is. Mivel viszont sokan a nem megfelelő pénzügyi tudás és a nem megfelelően átgondolt tervek alapján vették fel a hiteleket, nagy bajba kerülnének, ezt biztosan el szeretné kerülni mindenki, így szerintem a futamidő hosszabbítására lehet majd számítani mindenkinek, később pedig a nem fix törlesztővel rendelkezők számíthatnak emelésre, de ez is szintén már gazdasági kérdés lesz. Többek között, hogy az MNB milyen stratégiát akar majd bevezetni, a gazdaság helyre állítására, újbóli beindítására, ami nagy valószínűséggel a hitelezési kedv újbóli felélénkítése lesz, vagyis alacsony hitelkamatokkal számolhatunk. Persze ez csupán egy gondolatmenet, ami ugye változhat.

 

A cikk nem tartalmaz pénzügyi tanácsadást, megírásakor a gazdasági működés és jelenlegi helyzetet elemezve spekulációs céllal készült.

Related posts

Idén 10 milliárd forint felett köthetnek támogatott agrárbiztosítást a gazdák

YooJooz

Energetikai tanúsítványról tudnivalók

YooJooz

Első házasok adókedvezménye.

YooJooz

Leave a Comment