Tech

Apple Pay használata

Apple Pay 2018

Mint bizonyára tudják már sokan hazánkban is elindult az Apple Pay fizetési rendszer. Alábbi cikkünkben megpróbáljuk részletesen leírni a használatát.

Lássuk akkor.:

Először is, nézzük meg, hogy melyik iPhone támogatja az Apple Pay-t?

Az iPhone 6 és újabb készülékek támogatják ezt a fizetési módot, amelyek rendelkeznek Touch ID-val avagy ujjlenyomat olvasóval, vagy Face ID-val avagy arcfelismeréssel. Ezek a következők:

  • iPhone SE
  • iPhone 6, 6 Plus
  • iPhone 6s, 6s Plus
  • iPhone 7, 7 Plus
  • iPhone 8, 8 Plus
  • iPhone X, XS, XS Max és XR

Az iPhone készülékeken kívül még az Apple Watch-ok támogatják ezt a szolgáltatást, mivel ott jelkóddal azonosítjuk magunkat, mikor felvesszük az órát. A jelkód használata tehát biztonsági okokból követelmény az Apple Pay-hez.

Kell külön aktiválni az Apple Pay-t az adott bankkártyán?

Ezt bankja válogatja, de alapjában véve nem. Ha a bank az adott kártya típuson aktiválta az Apple Pay-t, akkor nincs több dolgunk, mint elindítani a Wallet alkalmazást és hozzáadni a kártyát. Előfordulhat, hogy külön az adott bank iOS alkalmazásán belül a bankkártyánál lesz egy kapcsoló az aktiváláshoz.

Hogyan adhatom hozzá a kártyát?

A Wallet alkalmazáson belül megjelenő + gombra kattintva adhatjuk hozzá. Ehhez keressük meg az appot, majd kövessük az abban írt lépéseket, illetve szükség lesz egy aktivációra is, ami lehet email vagy telefonszám alapú, tehát kapunk egy ellenőrző kódot a megadott módon, és ezt a kódot kell megadni az aktiváláshoz.

Ha például virtuális avagy webkártyát szeretnénk hozzáadni, ahhoz bökjünk rá a képernyő alsó részén a Kártya adatainak megadása kézzel opcióra. Igazából a kamera használata sem csinál mást, mint a kártyaszámot olvassa be a képről, de ettől függetlenül a lejárati időt és CVC-t (és adott esetben a teljes nevet is) ugyanúgy kézzel kell beírnunk.

Az Apple Watch-hoz való hozzáadásnál már könnyebb dolgunk van, mivel ugye az iPhone már ismeri a kártyánkat, ezért csupán a hozzáadás gombot kell megnyomni az iOS-en lévő Watch alkalmazásban a Wallet és Apple Pay alatt. Itt még a CVC kódot kell megadnunk, további hitelesítésre már nincs szükség.

Nekem nincs ott a + gomb!

Amennyiben nincs ot a Walletban a + gomb, akkor első körben indítsuk újra a készüléket, majd pedig ha az sem segít, akkor állítsuk át ideiglenesen a régiónkat US-re vagy UK-re.

Ha ez sem segítene, akkor az iCloudból jelentkezzünk ki, majd be!

Hol és hogyan használhatom az Apple Pay-t Magyarországon?

Az Apple Pay az NFC-s terminálokkal használható hazánkban. Tehát ha az adott boltban van érintéses fizetésre lehetőség, akkor az Apple Pay-t is használhatjuk. Ez egyébként már szinte alapértelmezett itthon, tehát az esetek nagy részében tudunk majd fizetni a mobilunkkal vagy óránkkal.

Az Apple Pay-jel való fizetés egyszerű. Alapesetben két opciónk van. Az első az előzetes hitelesítés, amit még fizetés előtt teszünk meg. Ehhez Touch ID-s készülékek esetén nyomjuk meg duplán a Home gombot, Face ID-s készülékek esetén duplán a bekapcsoló gombot. Ekkor bejön a Wallet és ellenőrzi az ujjlenyomatunkat, vagy az arcunkat. Ez rögtön megtörténik, már csak oda kell tartanunk a készüléket a terminálhoz.

Amennyiben a fenti gombok nem működnek, akkor ellenőrizzük, hogy a Wallet és az Apple Pay menüpont alatt be van-e kapcsolva az a funkció, ami engedélyezi az oldalsó bekapcsoló gombot, avagy a Home gombot.

A második lehetőség, amikor a fizető terminál fölé tartjuk az iPhone-t, ekkor is automatikusan elindul Wallet alkalmazás, de abban a pillanatban kéri a hitelesítést. Ez ujjlenyomat-olvasós készülékeknél kényelmesen megoldható, Face ID-nál több mint valószínű, hogy nem fog ideális szögben állni a készülék.

Apple Watch

Apple Watch esetén csupán csuklónkon kell lennie az órának, feloldott zárolással, és az oldalsó bekapcsoló gombot duplán megnyomva, majd az órát odaérintve fizethetünk is vele. Sziget fesztiválon sokszor volt úgy Hori kollégával, hogy aki épp sörért ment, az elvitte az ő óráját is, hogy fizessen vele. Ez azért volt kényelmes, mert csak a jelkódot kellett megadni, és érinthette is az adott személy.

Van költsége az Apple Pay-el való fizetésnek?

Nincs. Normál bankkártyás fizetésnek minősül, tehát ugyanazok a konstrukciók érvényesek rá, mintha a fizikai kártyánkkal fizetnénk.

Működik-e az Apple Pay internet nélkül?

Igen .

 

Alapjában véve az Apple Pay egy nagyon kényelmes és hasznos szolgáltatás iPhone és Apple Watch tulajdonosoknak, így ha van rá lehetőségünk, próbáljuk ki és használjuk.

Related posts

A Google szerint a sötét mód kevesebbet fogyaszt

admin

Magyar kutatók találtak ki valamit, amivel könnyebben felismerhető lehet a demencia

admin

Így néz ki a Huawei 2019-es csúcsmobilja, a P30 Pro

admin

Leave a Comment