Készítsünk pizzát otthon egyszerűen, “gyorsan” olyat, amit szeretünk.
Recept:
Hozzávalók 2 db pizzához:
– 30 dkg finomliszt (BL55)
– 1 teáskanál só
– 2 dkg élesztő
– 1 teáskanál cukor
– 1,5 evőkanál olívaolaj
– 2 dl langyos víz
Sütés alsó + felső 230 – 235 fokon kb 15 perc
Sima egyszerű tepsibe sütőpapíron tökéletesen megfelelő.
Kezdjük az egészet a dagasztással. Kézi dagasztás esetén természetesen az élesztőt langyos- cukros vízzel el kell keverni és fel kell futtatni. Gépi dagasztás esetén nincs szükség felfuttatásra.
Gépi dagasztásnál csupán az élesztőt elmorzsoljuk a tálba.
Gépi dagasztás szerint fogom bemutatni.
Egy tálba kimérjük a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot, sót és az élesztőt. Ezt feltesszük a gépre és lassan elkezdjük összedolgozni.
Közben az olajat is hozzáötnük, valamint szépen lassan az enyhén langyos vizet. Nem az egészet egyszerre, mert hol kevesebb, hol több kell belőle, hogy megfelelő tésztát kapjunk.
Ezt az egészet jól össze dolgozzuk pár perc alatt, amíg szép tésztát nem kapunk. Kész is vagyunk, jöhet a kb 30 perces kelesztés.
Én úgy szoktam, hogy 2 adagra szedem a kapott tésztát és külön kelesztem.
Amint megkelt elkezdem kinyújtani, majd a tejfölös, vagy paradicsomos, esetleg ízlés szerinti más szósszal megkenem a pizzát úgy, hogy a pizza széleit egy kis olajjal előbb megkenem, de csak a szélét és a közepétől kezdve szépen viszonylag egyenletesen elterítem a paradicsomszószt, amibe én az alábbiakat szoktam tenni.:
Paradicsom pizzaszósz hozzávalók:
paradicsompüré (1 kis üvegnek kb a fele elég a 2 pizzára)
só, bors, cukor (mindenből ízlés szerint)
oregánó
Jól összekeverjük és kész is. Pofon egyszerű.
A pizzára pedig mindenki azt tesz amit szeret. Jó étvágyat.:)