PályázatokVállalkozás

Hatalmas élelmiszeripari és borászati pályázat

Január 2.-án megnyílt a “Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című (VP3-4.2.1-4.2.2-18 kódszámú) felhívás, amelynek keretösszege 50 milliárd forint és két megjelölt területen sokféle célra lehet kérni a vissza nem térítendő támogatásokat.

A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2. napjától 2021. január 4. napjáig van lehetőség.

A Felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson a mezőgazdasági termelők, valamint a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások számára olyan élelmiszer-feldolgozáshoz, illetve borászati tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések végrehajtására, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, továbbá a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához.

A Felhívás további célja az ágazati szereplők versenyképességének javítása a legkorszerűbb, innovatív technológiák megvalósításával. A Felhívás lehetőséget teremt a projekt keretében támogatott feldolgozási
tevékenységhez kapcsolódóan épületek, építmények energiahatékonyság fokozást célzó korszerűsítésére, felújítására, illetve megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására is.
A Felhívás keretében olyan projektek támogatottak, amelyek során a fejlesztések a következő célok valamelyikének megvalósulását szolgálják:
– magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása,
– versenyképesebb vállalati, termelési és termékstruktúra kialakítása, optimalizálása, valamint a piacra
jutás elősegítése,
– piaci keresletre és/vagy termékpálya együttműködésre alapozott kapacitás kialakítása és bővítése,
– a vidéki területeken a foglalkoztatás bővítése.

A Felhívás keretében csak olyan fejlesztések támogatására van lehetőség, melyek összhangban
vannak Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiájával, valamint az
egyes szakágazati stratégiákkal.

Hogyan oszlik meg az 50 milliárdos keret?

A pályázat az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap felhasználását célzó 3-as, 5-ös és 6-os vidékfejlesztési prioritásokhoz, illetve az azokból képzett alábbi fókuszterületi célokhoz kapcsolódik a Vidékfejlesztési Programban rögzített módon. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 milliárd forint, amely az alábbi célterületi, illetve fókuszterületi bontásban került felosztásra.

A felhívás 1. célterülete (“Élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztése”) keretében igénybe vehető keretösszeg 40 milliárd Ft:
3A: az elsődleges termelők versenyképességének javítása az által, hogy megfelelőbb módon integrálják őket az agrár-élelmiszeripari láncba – 32 milliárd Ft.
6A: segítségnyújtás a diverzifikáláshoz, új kisvállalkozások alapításához és a munkahelyteremtéshez – 4 milliárd Ft.
5B: erőforrás-hatékonyság előmozdítása, az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása – 4 milliárd Ft.

A felhívás 2. célterülete (“Borászati üzemek fejlesztése”) keretében igénybe vehető keretösszeg 10 milliárd Ft:
3A: az elsődleges termelők versenyképességének javítása az által, hogy megfelelőbb módon integrálják őket az agrár-élelmiszeripari láncba – 8 milliárd Ft.
6A: segítségnyújtás a diverzifikáláshoz, új kisvállalkozások alapításához és a munkahelyteremtéshez – 1 milliárd Ft.
5B: erőforrás-hatékonyság előmozdítása, az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása – 1 milliárd Ft.

A kiírás szerint a támogatott projektek várható száma az 1. célterületen 250 db, a 2. célterületen 150 db. Az is lényeges, hogy a felhívás feltételeinek megfelelő projekteket
az 1. célterületen egyéni projekt esetén maximum 500 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 1,5 milliárd Ft,
a 2. célterületen egyéni projekt esetén maximum 200 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 500 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig;
az előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a megítélt támogatási összeg legfeljebb 50 %-ának megfelelő előleget biztosít

 

Related posts

Szerdán nyílt meg az Otthon Melege Program utolsó fordulója

YooJooz

Hatalmasat bukott a Tesla, de hamarosan megint nyereséges lehet

YooJooz

Óriási bírságot szabott ki a Google-re az Európai Bizottság

YooJooz

Leave a Comment